Achtergrond en doel van de studie

Van alle nieuwe gevallen van melanoompatiënten wordt bij 85-90% een melanoom (huidkanker) in een vroeg stadium gesteld. Ook als deze ernstige vorm van huidkanker in een vroeg stadium ontdekt en verwijderd wordt, bestaat de kans dat de ziekte later terugkeert. Desondanks is er op dit moment, na het operatief verwijderen van het melanoom, nog geen aanvullende behandeling beschikbaar. In de INTRIM studie onderzoeken we of een injectie met CpG, een vorm van immunotherapie, terugkeer van de ziekte kan voorkomen.

Eerdere studies met CpG onder 52 patiënten met een melanoom in een vroeg stadium hebben veelbelovende resultaten laten zien. Patiënten kregen 7 dagen voor de schildwachtklier operatie een eenmalige injectie met CpG of placebo op de plaats van het eerder verwijderde melanoom. Een injectie met CpG was in staat om de afweer in de schildwachtklier te versterken. Daarnaast hadden de patiënten die met CpG behandeld waren minder vaak uitzaaiingen in de schildwachtklier en minder kans op terugkeer van het melanoom, in tegenstelling tot de patiënten die een placebo hadden gekregen.

Wie kan mee doen?

  • U heeft een melanoom van de huid in een vroeg stadium met een Breslow-dikte van > 2 mm

  • U bent boven de 18 jaar

  • U bent ingepland voor een schildwachtklier operatie

U kunt niet meedoen indien:

  • u een actieve auto-immuunziekte heeft die behandeling behoeft

  • u een actieve infectie heeft waarvoor antibiotische behandeling voor nodig is

  • u een andere primaire maligniteit heeft die niet in remissie is voor ten minste 3 jaar 

  • u zwanger bent en/of borstvoeding geeft

Wat houdt deelname in?

Door middel van loting wordt bepaald of u CpG of het placebo krijgt. Voor de injectie komt u eenmalig naar het Amsterdam UMC, locatie VUmc. U krijgt een vergoeding voor de extra reis- en parkeerkosten die u maakt voor dit onderzoek.

De behandeling met CpG geeft relatief weinig bijwerkingen. Bijwerkingen die voor kunnen komen zijn: koorts, griepachtige verschijnselen en een lokale reactie op de plek van de injectie. Van het placebo verwachten wij geen bijwerkingen.

Het is nog niet zeker of de behandeling met CpG een voordeel voor u kan opleveren. Dit onderzoek zal dit uitwijzen. Uit eerder onderzoek bij een kleinere groep, leek het voordeel er wel te zijn.

Na de injectie zal de gehele behandeling en follow-up plaatsvinden bij uw eigen specialist in uw eigen ziekenhuis.

Afdeling

Dit onderzoek wordt uitgevoerd op de afdeling Medische Oncologie in het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Alle ziekenhuizen in Nederland kunnen patiënten verwijzen voor de INTRIM studie.

Contact

Heeft u vragen of interesse om deel te nemen aan deze studie, dan kunt u contact opnemen met het INTRIM studie team, per e-mail: intrim@amsterdamumc.nl of telefonisch via: 020-4444881

Meer informatie

https://www.rd.nl/meer-rd/gezondheid/studie-naar-injectie-met-stukje-dna-tegen-terugkeer-melanoom-1.1679890

Nieuwsartikel Amsterdam UMC: Injectie tegen terugkeer huidkanker

VideoAmsterdam UMC - uitleg over deelname aan de INTRIM studie:

Deze ingesloten video kan niet worden getoond vanwege uw cookie instellingen. Pas uw instellingen aan op de privacypagina, of bekijk de video op YouTube.