Endometriosecentrum

350 keer per jaar betrokken bij een buik vol pijn en emotie

Endometriose is een goedaardige aandoening die voorkomt bij jonge vrouwen", vertelt Velja Mijatovic, gynaecoloog en hoofd van het Endometriosecentrum. "Bij endometriose is baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder 'verdwaald' geraakt. Dat geeft veel buikpijn en kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen.

Endometriose bevindt zich vaak in de buikholte. Het slijmvlies nestelt zich hier op het buikvlies, de baarmoeder, de eierstokken, eileiders of de darmen. De ziekte ontstaat doordat het lichaam het slijmvlies niet opruimt. Daardoor krijgt het de kans om zich te nestelen op het buikvlies en de buikorganen. Zo kunnen er ontstekingen ontstaan die veel buikpijn veroorzaken. Endometriose kan er óók voor zorgen dat buikorganen minder goed functioneren. Als bijvoorbeeld de eierstokken en eileiders belemmerd worden in hun functioneren, wordt het moeilijk om zwanger te raken.

Functionele beperking en vruchtbaarheidsproblemen
In het Endometriosecentrum - dat is erkend als expertisecentrum - komen vooral vrouwen met multi-orgaanziekte en/of vruchtbaarheidsstoornissen. Zij worden enorm beperkt in hun functioneren en zijn vaak al op jonge leeftijd arbeidsongeschikt. Een belangrijk punt is ook het feit dat de ziekte vruchtbaarheidsproblemen met zich meebrengt. 50% van de vrouwen met endometriose heeft moeite met kinderen krijgen en zoekt daarvoor hulp, bijvoorbeeld via een vruchtbaarheidsbehandeling zoals IVF.

Sterk in samenwerking
Velja: "In het Endometriosecentrum werken we in een groot multidisciplinair team, zowel aan de diagnostische kant als aan de therapiekant. Ook werken we nauw samen met patiëntenvereniging de Endometriose Stichting. We organiseren samen de landelijke patiëntendag. En we kijken hoe de kwaliteit van leven het beste bewaard kan blijven voor deze groep jonge vrouwen bij wie je aan de buitenkant niet direct ziet dat er iets scheelt. We werken niet alleen als professionals samen maar ook met patiënten. We hebben elkaar nodig in de zorg rondom endometriose, we doen het samen."