Openhartoperaties

Geweldig wanneer het hart weer zelf aan het werk gaat

"Heb je eigenlijk wel eens een hartklep gezien?" Alexander Vonk, cardiothoracaal chirurg en hoofd van de afdeling cardiothoracale chirurgie, pakt een klein plastic ringetje van zijn bureau. "Dit dingetje zorgt er voor dat een hart weer zijn werk kan doen. Fantastisch toch?"

Wanneer blijkt dat een hartklep niet goed werkt, dan kan de klep in sommige gevallen gerepareerd worden. In andere gevallen wordt de klep vervangen door een kunstklep. Het vervangen van een hartklep is één van de operaties die meerdere keren per week worden gedaan door de cardiothoracaal chirurgen van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Alexander is één van die chirurgen.

"Het vervangen van een hartklep is tegenwoordig soms een stuk minder zwaar voor een patiënt. Vroeger was er geen andere mogelijkheid dan de hele borstkas openen. Maar nu kunnen we bij patiënten waarvoor zo'n klassieke operatie minder geschikt is de nieuwe klep plaatsen met behulp van een katheter, die via de lies in het hart wordt gebracht. Deze behandeling doen we samen met de cardiologen onder röntgendoorlichting. Dit versnelt niet alleen de genezing, maar ook de kans op complicaties is een stuk minder. Een variant van deze techniek hebben we ook een tijd toegepast. Hierbij breng je de katheter in via de slagader bij het sleutelbeen. Ik vind het wel jammer dat we hier niet verder mee zijn gegaan. Misschien kunnen we ons hier in de toekomst weer eens over buigen."

Gemiddeld voeren de cardiochirurgen van de locatie VUmc drie openhartoperaties per dag uit. "Daar zit natuurlijk een heel team achter," zegt Alexander. "We overleggen dagelijks met elkaar over de verschillende behandelingen van onze patiënten in het zogenaamde hartteamoverleg. Daarin zitten een hartchirurg, een interventiecardioloog en een beeldvormingscardioloog. Het is prettig om met collega's van gedachten te kunnen wisselen om zo de beste behandeling voor onze patiënten te kiezen. Ik denk dat als je al onze besprekingen in een jaar zou optellen, je wel op zo'n tweeduizend uitkomt."

Als je Alexander vraagt wat hij mooi vindt aan zijn vak, hoeft hij niet lang na te denken. "Wanneer na de operatie de hartlongmachine geleidelijk wordt uitgezet en het hart zelf weer aan het werk gaat. Dat blijft een geweldig moment!"