Ziekenhuisarts

De eerste afgestudeerde ziekenhuisarts van Nederland

Ziekenhuisartsen bestaan in Amerika al tientallen jaren. Daar heet heten ze hospitalist. We zijn eigenlijk niets anders dan een 'generalist op zaal", vertelt Esmée Beers - Vural. Esmée is de eerste afgestudeerde ziekenhuisarts KNMG van Nederland en werkzaam bij de afdeling heelkunde van VUmc. "Mijn insteek als arts is om patiëntendokter te zijn en zo goed mogelijk complete zorg te leveren voor de patiënten die op zaal liggen.

Het profiel van ziekenhuisarts komt voort uit een tekortkoming in de zorg op de klinische afdelingen van ziekenhuizen. Sinds 2014 is het een erkend profiel. Esmée: "De meest onervaren dokters staan op de afdeling als zaalarts en hun supervisor is een specialist. Die is vaak niet op de afdeling aanwezig, omdat zijn of haar werkzaamheden elders plaatsvinden. De patiëntveiligheid, kwaliteit en continuïteit van zorg kunnen daardoor in het gedrang komen. Om dit op te vullen is de ziekenhuisarts geïntroduceerd. Daarnaast is een ziekenhuisarts breed opgeleid en heeft hij multidisciplinaire kennis die vooral goed van pas komt bij patiënten met meerdere aandoeningen waarvoor zij niet primair opgenomen zijn."

De patiëntendokter
"Het werk dat ziekenhuisartsen doen is ongeveer 75% klinisch en 25% kwaliteit van zorg. Het feit dat ik er ben, is al een kwaliteitsimpuls. Je neemt al zo veel meer kennis en ervaring mee op een afdeling dan arts-assistenten die net zijn afgestudeerd en bent continu aanwezig. De patiënten op zaal zien gewoon één dokter. Ik zorg voor ze van opname tot ontslag en voor een goede transitie van zorg na de opname. Patiënten vinden dat fijn, maar de verpleging ook. Jonge dokters hebben vaak een hele andere scope, die willen chirurg worden of kno-arts en richten zich daar op. Mijn insteek is om echt een patiëntendokter te zijn en zo goed mogelijk voor patiënten te zorgen. Ik vind alles aan patiënten leuk en daarom heb ik voor dit vak gekozen."

Een pool van ziekenhuisartsen
"Als er meerdere ziekenhuisartsen zijn, is het idee om ons als vakgroep te positioneren in het ziekenhuis. Vooralsnog ben ik alleen en is dit toekomstmuziek. De komende jaren is het dan ook zoeken, samen met het ziekenhuis, waar de behoefte aan ziekenhuisartsen het grootst is. Er bestaan plannen om ziekenhuisartsen in de toekomst te laten rouleren tussen verschillende afdelingen, om zo je eigen expertise hoog te houden, maar ook succesvolle (kwaliteit)projecten elders te implementeren."