Loop- en bewegingsanalyse laboratorium


In het loop- en bewegingsanalyse laboratorium (looplab) worden bewegingsonderzoeken uitgevoerd in het kader van zorg en wetenschappelijk onderzoek.

Het doel van het bewegingsonderzoek is om een meer inzicht te krijgen in de manier waarop een bepaalde beweging, bijvoorbeeld het lopen, wordt uitgevoerd én hoe de spieren samenwerken om deze beweging te maken. Daarnaast kan worden onderzocht  hoe groot de belasting van de gewrichten is.

Bewegingsregistratie
Om een beweging goed te kunnen bestuderen, wordt deze met verschillende camera's opgenomen. Bij lopen gebeurt dit onder andere doordat een meerijdende camera filmt samen met nog enkele staande camera's.
Er moet vaak meerdere keren, bijvoorbeeld op schoenen en op blote voeten, heen en weer gelopen worden.

Krachtmeting
Voor het meten van de kracht waarmee de voet op de grond gezet wordt, wordt een krachtplaat gebruikt. Dit is een heel nauwkeurige weegschaal, die verborgen zit in de loopbaan. De belasting op de gewrichten kan hiermee bekeken en berekend worden.

Het meten van de spierspanning.
Om te meten hoe sterk de spieren aanspannen bij een beweging, of ze op het juiste moment aanspannen of dat ze een beweging tegen werken, worden er plakkers met klein meetkastjes op elke te onderzoeken spier geplakt.

Zie voor meer informatie:
Folder bewegingsonderzoek

printen