We willen de zorg naar een hoger niveau tillen. Maar dat kost vaak veel tijd én geld. Gelukkig kan het ook anders. Met de Leer & ontwikkelsprint werkt een team steeds een korte periode intensief aan concrete doelen. Op de werkplek, tijdens het werk en tegen lage kosten.

Leren ondersteund door een app

De Leer & ontwikkelsprint wordt ondersteund door MyDRS. Deze handige app wijst de deelnemers stap voor stap de weg. Tijdens een Leer- en ontwikkelsprint leggen jullie eigen werkervaringen vast op de persoonlijke tijdlijn in MyDRS. Op de groepstijdlijn delen jullie informatie met het team. Zo leer je met en van elkaar!

Hoe werkt de Leer & ontwikkelsprint?

Aan een sprint doen maximaal zeven deelnemers en een tutor mee. Elke sprint bestaat uit een challenge (uitdaging), de drie stappen DO-REFLECT-SHARE en een afsluiting.

 • CHALLENGE: Samen gaan jullie een uitdaging aan op de werkplek. Deze ‘challenge’ sluit naadloos aan op de doelen en ambities van de organisatie. Bijvoorbeeld: Het PASS-beleid is aangepast aan de JCI-norm. Pas het nieuwe PASS-beleid en de bijbehorende procedures op de juiste wijze in je werk toe.
 • STAP 1 DO: Jullie gaan aan het werk en voeren de challenge uit. Op de persoonlijke tijdlijn in MyDRS leggen jullie de eigen werk- en leerervaring vast. Wat gebeurde er? Wie deed of zei wat? Hoe handelde jij zelf? Welke interactie had je met collega’s?
 • STAP 2 REFLECT: Jullie denken na over jullie eigen werkervaring en -gedrag én dat van de anderen. Wat ging goed? Wat kan beter? Hoe zouden jullie dat aan kunnen pakken? Hoe werkte het team samen?
 • STAP 3 SHARE: Elke deelnemer schrijft een persoonlijke leerconclusie. Wat heb je geleerd? Welke informatie of vaardigheid mis je nog? Waar moet het team nog aan werken? Via de groepstijdlijn in MyDRS worden ervaringen, reflecties, feedback, kennis, vragen en documenten met elkaar gedeeld.
 • AFSLUITING: Het team komt bij elkaar en de tutor sluit af met een eindconclusie. Bijvoorbeeld: ‘Binnenkort beleggen we een bijeenkomst om de PASS-procedure goed door te nemen en te oefenen. Ook gaan we onderzoek doen naar het gebruik van checklists.’

Het resultaat: beter werkgedrag

In slechts een paar dagen tijd hebben jullie een intensieve sprint gemaakt naar beter werkgedrag en een sterker team.

Amsterdam UMC Academie ondersteunt

Amsterdam UMC Academie zorgt dat elk team op de werkplek goed voorbereid aan de slag gaat met de Leer & ontwikkelsprint.

 • Wij ontwikkelen Leer & ontwikkelsprints-op-maat.
 • Wij leveren de mobiele applicatie MyDRS.
 • Wij trainen en begeleiden de tutor.

Leren op de werkplek is efficiënt

Met de Leer & ontwikkelsprint faciliteer je als werkgever 90 procent van al het leren op de werkplek. Volgens Charles Jennings leren we namelijk 10 procent door formele training in een schoolse setting, 20 procent door samenwerking op de werkvloer en de resterende 70 procent door gewoon te werken.

Contact

Benieuwd hoe de Leer & ontwikkelsprint op jouw werkplek kan bijdragen aan performance-verbetering en teamversterking? Mail naar ingena.visser@amsterdamumc.nl

 • Korte, intensieve Leer- en ontwikkelsprints
 • Samen werken aan concrete doelen
 • Op de werkplek en onder werktijd

Flyer Leer & ontwikkelsprint

Lees (ook) het artikel met Projectleider Willemien Visser over 'Leer & ontwikkelsprint'