Kijken, lezen en luisteren over zorgonderwijs

Over het thema onderwijs & zorg verschijnen regelmatig interessante artikelen, video's, films en podcasts. Op deze pagina delen we ze graag en geven lees-, luister- en kijktips.

Podcastserie: OK aan tafel

OK aan tafel is een podcastserie waar Laura Piket, zelf opleider operatieassistent, onderzoekt hoe het is om als student (voor het eerst) op de OK te werken. Ze gaat daarvoor in gesprek met studenten, praktijktopleiders, andere disciplines op de OK zoals de anesthesiemedewerker en de chirurg.

Beluister

Podcastserie: Opleiders in de zorg

Veel artsen, wetenschappers, verpleegkundigen en andere zorgverleners verzorgen onderwijs bij Amsterdam UMC. Vaak hebben zij innovatieve idee├źn om de gezondheidszorg te verbeteren. Hoe zorgen zij voor een duurzame arts, verpleegkundige? Die de nodige verandering kan aanbrengen in de zorg? In deze podcastserie volgen we steeds een van de docenten.

Petra Bakker, opleider en gynaecoloog/perinatoloog bij Amsterdam UMC, locatie VUmc.

"Klinisch redeneren is enorm lastig voor studenten."

Babs Zonderhuis, opleider en oncologisch chirurg bij Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Geert Schenk, universitair docent anatomie en neurowetenschappen
bij Amsterdam UMC, locatie VUmc, aanndachtsgebied is MS)

Educational escape room: een les die lang bij blijft

Woensdagmiddag 4 december, 15 uur. Een aantal geneeskundestudenten, in opperste concentratie, lost puzzels op in een practicumruimte op de VUmc-locatie. Deze keer is het geen stijve zittende bijeenkomst, maar een educational escape room.

Chiel Bakkum is docent farmacotherapie. Hij ontwikkelde samen met studenten de escape room.
'Met deze escape room leren we studenten hoe je opiaten veilig kunt voorschrijven en gebruiken. Bekijk ....

Wie is jouw leermeester?

We vroegen het studenten, docenten, onderzoekers, oud-docenten. De antwoorden waren net zo gevarieerd als de mensen zelf.
Onderwijs vormt de basis van onze zorg. Met elkaar ontwikkelen we lesstof om artsen en verpleegkundigen van de toekomst zo goed mogelijk op te leiden. Maar alleen leermeesters kunnen ervoor zorgen dat die stof daadwerkelijk beklijft, indruk maakt, gaat uitwerken

Bekijk hieronder de leermeesters van
Dina Bousbaa,
2e jaars geneeskundestudent
Michiel van Agtmael,
internist en hoogleraar farmacotherapieonderwijs
Yara Bachour,
arts-onderzoeker en tutor
Yasmina Atef,
4e jaars geneeskundestudent

COSTA in beeld

(november 2018)
Voor COSTA (Complexe Situatie Training voor AIOS) is onlangs een mooie film gemaakt. Het maakt inzichtelijk hoe communicatie, samenwerken en persoonlijk leiderschap werkt.

Kijken Meer over COSTA

Motivation to be different | Philip Croon

Philip Croon is Master student in medicine and founding partner of MediMaat B.V. After a troublesome first year of studying there were several patients that gave him his motivation back. With his organization he hopes to share this motivation with both future doctors and patients.
TEDxUniversiteitVanAmsterdam

Kijken

Ziek zijn als verdienmodel

Chirurg in opleiding Emma Bruns geniet van haar werk in het ziekenhuis. Maar ze is ook gefrustreerd over het Nederlandse zorgsysteem. Want waarom gaat er zoveel geld naar de farmaceutische industrie terwijl zij het moet doen met oude klompen? ....
VPRO Future Shock #12
Luisteren