Hematologie Verpleegkundige

LZ-FO-5: Zorgdragen voor een hemato-oncologische zorgvrager of kind met een hemato-oncologische aandoening met een hooggespecialiseerde behandeling (SPECIFIEK).

Deze EPA betreft het zorgdragen voor de hemato-oncologische zorgvrager die een hooggespecialiseerde behandeling ondergaat in een HOVON- level A, B of C-sct behandelcentrum met JACIE-accreditatie.

Bij de Amstel Academie bieden wij de kern en specifieke EPA’s aan. Je krijgt een stevige theoretische basis en ontwikkelt de competenties die horen bij de beroepsactiviteiten.

Tijdens deze scholing, verdeeld over 4 maanden, word je meegenomen in de diagnostiek, behandelingen, prognoses en verpleegkundige zorg bij veel voorkomende hematologische aandoeningen. Het ernstige en recidiverende karakter van hematologische ziekten én de intensieve behandeling geven aanleiding tot complexe/risicovolle situaties waarvoor snel handelen noodzakelijk is. De hemato-(onco)logie verpleegkundige heeft daarbij aandacht voor de fysieke, mentale, sociale en existentiële behoeften van de patiënt en diens naasten.

Specifieke EPA 'LZ-FO-5: Zorgdragen voor een hemato-oncologische zorgvrager' is een optionele aanvulling op het opleidingsprogramma tot oncologieverpleegkundige.

Het opleidingsprogramma tot oncologieverpleegkundige is opgebouwd uit 5 kern EPA’s. Naast de kern EPA’s volg je de leerlijnen: Mijn verpleegkundig leiderschap, Klinisch Redeneren en Ethiek.

Voor het behalen van specifieke EPA ‘LZ-FO 5: zorgdragen voor een hemato-oncoogische zorgvrager’ kunnen verschillende routes genomen worden.

De verschillende routes zijn:

 • Route 1: EPA LZ- FO 5 volgen na het behalen van de 5 Kern EPA’s van het opleidingsprogramma tot oncologieverpleegkundigen.
 • Route 2: EPA LZ-FO- 5 volgen na het behalen van de basis oncologie ( EPA 'LZ FO-3: Zorgdragen voor de oncologische zorgvrager in de diagnostische fase' + de behandelprincipes uit EPA LZ 'FO-4: Zorgdragen voor de oncologische zorgvrager in de behandelfase').
 • Route 3: EPA LZ-FO-5 afnemen als losse EPA.
 • Route 4: De theorie volgen als bijscholing, afgerond met een bewijs van deelname.

EPA LZ FO- 5 rond je af met een CZO certificaat. Indien jouw ziekenhuis geen CZO-erkenning heeft, krijg je een huiscertificaat van de Amstel academie.  

Advies: Vanwege de complexiteit van de lesstof adviseren wij om route 1 te volgen.

Inschrijfprocedure

De instelling waar je werkzaam bent reserveert een opleidingsplaats bij de Frontoffice. Als de opleidingsplaats is bevestigd wordt er door de Frontoffice een inschrijflink naar de leidinggevende gemaild. De inschrijving is alleen mogelijk d.m.v. de inschrijflink.

Doelgroep

Voor verpleegkundigen met BIG-registratie, werkend in een HOVON- level A, B of C-sct behandelcentrum met JACIE-accreditatie.

Duur

Theorie: De opleiding duurt 4 maanden waarvan 7 lesdagen en 75 uur zelfstudie.

Daarnaast dient in de praktijk een EPA toevertrouwd te worden. De duur hiervan wordt vastgesteld in overleg met de praktijkopleider van de eigen instelling.

Startdata

De opleiding start jaarlijks in maart en september.

Deelnemers

Per opleiding is het maximum aantal studenten gesteld op 25. De definitieve inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Zij die niet geplaatst kunnen worden, komen op een reservelijst. Indien bij start van de opleiding de student niet geplaatst kan worden, wordt het overgemaakte bedrag gerestitueerd.

Kosten & offerte losse lesdagen

Kijk voor de kosten van deze opleiding en losse lesdagen op de pagina: Prijslijsten Amstel Academie. Het is mogelijk om in overleg losse lesdagen te volgen. Voor meer informatie kunt u terecht bij de opleider.

Vrijstellingen

Op grond van eerder verworven competenties kan een student in aanmerking komen voor vrijstelling van een deel van de opleiding. Hiertoe dient hij/zij voor de start van de opleiding, schriftelijk een verzoek in bij de opleider Oncologie, vergezeld van bewijsstukken. De vraag wordt beoordeeld door het hoofd van de sectie in samenspraak met de opleider en het hoofd van de eigen afdeling, waarna de student schriftelijk antwoord ontvangt. 

Accreditatie

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden.

Inschrijfprocedure

Gedurende de gehele opleiding is de student in dienst van een instelling die ook de eventuele sollicitatieprocedure en de inschrijfprocedure in handen heeft; na aanname wordt de student door de instelling aangemeld bij Amstel Academie. Uiterlijk 3 maanden voor de start van de opleiding dient een volledig ingevuld inschrijfformulier in het bezit te zijn van Amstel Academie.

Plaats

Amstel Academie 
Medische Faculteit 
Van der Boechorststraat 7
1081 BT Amsterdam

Algemene voorwaarden

Als je je inschrijft voor deze opleiding, ga je akkoord met de algemene voorwaarden van de Amstel Academie. Je vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze specifieke EPA en deze af te sluiten met een CZO diploma is het volgende vereist:

 • registratie in het BIG-register als verpleegkundige
 • een dienstverband in een HOVON- level A, B of C-sct behandelcentrum met JACIE-accreditatie
 • de zorgorganisatie is CZO geaccrediteerd en voldoet aan de landelijke opleidingseisen van het CZO. Meer informatie op de CZO website.

Indien jouw ziekenhuis geen CZO-erkenning heeft, is deelname en rond je de scholing af met een huiscertificaat van de Amstel Academie. Indien jouw ziekenhuis geen HOVON- level A, B of C-sct behandelcentrum met JACIE-accreditatie is, kan je de theorie volgen als bijscholing, afgerond met een bewijs van deelname.

Meer informatie? Vraag het aan

Warda Jama

Wellicht ook interessant

 1. De oncologieverpleegkundige heeft de zorg voor de patiënt met een oncologische aandoening en is in...
  Bekijk
 2. Wil je kennismaken met de basiskennis rondom de oncologische patiënt? Dan is dit de scholing voor...
  Bekijk
 3. Opleiding

  Master Oncology

  The Master Oncology is a unique international Master programme. During the two year programme you...
  Bekijk