Kinderverpleegkundige

De kinderverpleegkundige verleent zorg aan kinderen in alle ontwikkelingsfasen met de daarbij voorkomende aangeboren, verworven, acute en chronische aandoeningen. Klinisch redeneren is een belangrijk onderdeel waarbij de student leert alle parameters te ordenen en te interpreteren volgens een vaste systematiek.

De zorg van een ziek kind vraagt specifieke kennis en vaardigheden. Dat brengen gespecialiseerde kinderartsen en kinderverpleegkundigen jou bij tijdens de opleiding Kinderverpleegkundige. Met casuïstiek uit de dagelijkse praktijk zullen zij ondermeer de ontwikkeling van zuigeling tot tiener, ouderparticipatie en aangeboren afwijkingen aan bod laten komen.

De VVO Kinderverpleegkundige kent de volgende leereenheden: 

 • Introductie
 • Klinisch redeneren
 • Moeder & pasgeborene
 • Peuter
 • Kleuter
 • Schoolkind
 • Tiener 
 • Palliatieve zorg
 • MKS (Medisch Kindzorg Systeem)

De praktijkleerperiode voor intramurale studenten vindt plaats op de kinderafdeling van een ziekenhuis en daarnaast zullen stages plaatsvinden bij een kinderhospice, kinderthuiszorg, op de kinderpolikliniek, (Intensive/High Care) Neonatologie en eventueel op een afdeling Intensive Care Kinderen.

De praktijkleerperiode voor extramurale studenten vindt plaats in de kinderthuiszorg of het kinderhospice waar zij werkzaam zijn en daarnaast zullen stages plaatsvinden op de kinderafdeling, kinderpolikliniek, kinderdagbehandeling en couveuseafdeling van een ziekenhuis. Eventueel lopen zij, afhankelijk van hun eigen werkplek, nog stage bij een kinderhospice of kinderthuiszorginstelling.

Het is mogelijk om losse leereenheden of leeractiviteiten als bijscholing te volgen.

Inschrijfprocedure

De instelling waar je werkzaam bent reserveert een opleidingsplaats bij de Frontoffice. Als de opleidingsplaats is bevestigd wordt er door de Frontoffice een inschrijflink naar de leidinggevende gemaild. Inschrijven is alleen mogelijk via de inschrijflink.

Doelgroep

Voor verpleegkundigen op een kinderafdeling van het ziekenhuis, kinderthuiszorg of kinderhospice (en in overleg medisch kinderdagverblijf).

Duur

13-16 maanden, waarin 38 lesdagen van 7 lesuren zijn verdeeld over 8 lesblokken.

Kosten

Kijk voor de kosten van deze opleiding op de pagina Prijslijsten Amstel Academie.

Start

De opleiding start jaarlijks in maart en september.

Accreditatie

Voor deze opleiding kan in samenspraak met de VUmc Amstel Academie een CZO (College Zorg opleidingen) erkenning aangevraagd worden voor de intramurale variant. Dit geldt ook voor bijna alle extramurale instellingen.
Deze opleiding én de losse componenten van de opleiding zijn geaccrediteerd bij het kwaliteitsregister V&V. Na afronding van de scholing/opleiding worden de punten toegekend.

Bevestiging van aanmelding en betaling

Na sluiting van de aanmeldingstermijn krijgt de student een bevestiging van deelname toegestuurd. De instelling ontvangt een factuur, die uiterlijk 30 dagen na ontvangst moet zijn voldaan.Per opleiding is het maximum aantal studenten gesteld op 25. Bij meer dan 30 inschrijvingen wordt er met 2 groepen gestart. De definitieve inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Zij die niet geplaatst kunnen worden, komen op een reservelijst. Indien bij start van de opleiding de student niet geplaatst kan worden, wordt het overgemaakte bedrag gerestitueerd.

Vrijstellingen

Op grond van een eerder verworven competenties kan een student in aanmerking komen voor vrijstelling van een deel van de opleiding. Hiertoe dient hij/zij, voor de start van de opleiding, schriftelijk een verzoek in bij de opleider, vergezeld van bewijsstukken. De vraag wordt beoordeeld door het hoofd van de sectie in samenspraak met de opleider en het hoofd van de afdeling, waarna de student schriftelijk antwoord ontvangt.

Offerte losse lesdagen

Prijs losse lesdag: € 185,-. Voor het volgen van losse leereenheden maken wij desgewenst een offerte op. Een offerteverzoek kunt u vrijblijvend doen bij  Karin Jonker: k.jonker@vumc.nl.

Algemene voorwaarden

Als u zich inschrijft voor deze opleiding, gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van Amstel Academie. U vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Andere voorwaarden

Gedurende de gehele opleiding is de student in dienst van een instelling die ook de eventuele sollicitatieprocedure en de inschrijfprocedure in handen heeft; na aanname wordt de student door de instelling aangemeld bij de Amstel Academie. Uiterlijk 3 maanden voor de start van de opleiding dient een volledig ingevuld inschrijfformulier in het bezit te zijn van de Amstel Academie.

Toelating

Indien jij werkt op een kinderafdeling van het ziekenhuis, kinderthuiszorg of kinderhospice (en in overleg medisch kinderdagverblijf) kun jij de opleiding bij de Amstel Academie volgen. Om toegelaten te worden tot deze verpleegkundige vervolgopleiding gelden de volgende vereisten:

 • registratie in het BIG-register als verpleegkundige
 • een dienstverband (minimaal 24 uur/week) met een ziekenhuis/kinderthuiszorg/kinderhospice gedurende de opleiding

Meer informatie? Vraag het aan

Truus Kooiman

Wellicht ook interessant

 1. Intensive Care Kinderverpleegkunde richt zich op zieke kinderen in instabiele en/of situaties en/of...
  Bekijk
 2. Als Neonatologie verpleegkundige verleen je (hoog) complexe gespecialiseerde zorg aan te kinderen...
  Bekijk
 3. Bij de opleiding tot Intensive Care Neonatologie verpleegkundige ontwikkel je competenties binnen...
  Bekijk