Nascholingen voor verpleegkundig specialisten en PA

Als verpleegkundig specialist (VS) of Physician Assistant (PA) werk je al enige tijd binnen de patiëntenzorg in de eerste- of tweede lijn. Om aan je (her)registratie eisen te voldoen zul je binnen een termijn van 5 jaar, 200 accreditatiepunten behaald moeten hebben. Deze punten behaal je door verdiepende of verbredende nascholing te volgen binnen jouw vakgebied. Amsterdam UMC biedt je een breed scala aan nascholingsmogelijkheden aan.

Gastdocent IJbelien Jungen studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Voor het behalen van haar artsexamen was zij al als docent geneeskunde verbonden aan de opleiding tot verpleegkundige. Als docent geneeskunde, opleidingscoördinator en ontwikkelaar was zij vervolgens verbonden aan verschillende hogescholen en specialistische vervolgopleidingen.

Overzicht nascholingen

In deze training wordt aan de hand van interactieve sessies het klinisch redeneren geoefend. IJbelien Jungen neemt alle stappen door die klinisch redeneren behelst. Zij verzorgt al meerdere jaren de lessen klinisch redeneren en steunt de vakinhoudelijke ontwikkeling van verpleegkundig specialisten.

  • Je kunt jouw handelen verantwoorden op basis van klinisch redeneren
  • Je kunt op basis van de gegevens uit de anamnese en het lichamelijk onderzoek, voorstellen doen voor aanvullend onderzoek en deze interpreteren
  • Je kunt onderbouwd voorstellen doen voor een behandelbeleid
  • Je hebt voldoende kennis van indicatie, werking en bijwerking van farmaca en bent in staat een patiënt op een correcte wijze voor te lichten

Meer informatie en inschrijven

Deze interactieve training helpt je om op gestandaardiseerde wijze een gedegen lichamelijk onderzoek uit te voeren. Het doen van lichamelijk onderzoek zorgt ervoor dat je op verantwoorde wijze tot je diagnostiek kunt komen. Je leert diverse technieken toepassen en de zorgvrager op een correcte wijze te bevragen en instrueren.

  • Thoraxonderzoek (hart- & longgeluiden)
  • Buikonderzoek (inspectie, auscultatie, percussie, palpatie)
  • Hoofd/hals onderzoek
  • Neurologie onderzoek
  • Onderzoek van het bewegingsapparaat

Meer informatie en inschrijven

Verpleegkundig specialisten krijgen steeds meer te maken met het aanvragen en interpreteren van bloedonderzoek. Hierbij wordt gebruikgemaakt van referentiewaarden. De betekenis daarvan hangt af van diverse factoren. Tijdens deze bijscholing wordt aan de hand van casuïstiek duidelijk gemaakt wat deze factoren zijn en hoe daar rekening mee gehouden moet worden om tot een zinvolle toepassing van de uitslag van het bloedonderzoek te komen.

Doel van de scholing:

  • Verdiepen kennis van de (patho)fysiologie noodzakelijk voor het correct aanvragen van het laboratoriumonderzoek en uitvoeren de interpretatie van de bevindingen
  • Het interpreteren van laboratoriumonderzoek en bepalen wat aangevraagd moet worden om tot een juiste diagnosestelling te komen
  • Doelmatigheid aanvragen laboratoriumonderzoek met het oog op kosten beheersing

Meer informatie en inschrijven

Farmacologie voor verpleegkundig specialisten en Physician Assistants. De overheid heeft het per 1 januari 2012 voor deze breed inzetbare beroepsbeoefenaars mogelijk gemaakt om medicatie te kunnen gaan voorschrijven. Dit vereist kennis van farmacologie, maar ook vaardigheden in het begeleiden van patiënten wat betreft medicijngebruik.

Deze nascholing bestaat uit een 4 tal bijeenkomsten die ook los van elkaar kunnen worden gevolgd.

  • Bijeenkomst 1: Farmacokinetiek/ dynamiek (sterk aanbevolen)
  • Bijeenkomst 2: Psychofarmaca
  • Bijeenkomst 3: Hart- en vaatmedicatie
  • Bijeenkomst 4: Diabetes en tractus digestivus

Meer informatie en inschrijven

Ook op maat voor jouw organisatie

Wil je liever incompany? Of denk je aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Meer informatie? Vraag het aan

Angelique Bremer - Cornet