Bianca Fortuin buitenpromovenda bij de AW

Gepubliceerd op: Mon Jan 18 12:05:00 CET 2021

Sinds kort volgt Bianca Fortuin, beleidsmedewerker JGZ bij GGD Flevoland, een promotietraject. Dat doet ze vanuit de Academische Werkplaats en in samenwerking met  GGD Amsterdam. “Prachtig dat Amsterdam UMC, GGD Flevoland en GGD Amsterdam samenwerken om kinderen een grotere stem te geven in de JGZ.”

Bianca heeft vier jaar als jeugdverpleegkundige gewerkt. Daarna startte ze als beleidsmedewerker bij GGD Flevoland in het team jeugdgezondheidszorg. Eén van de onderdelen van haar huidige werk is het vernieuwen van het basispakket JGZ. “Samen met mijn collega’s onderzoeken we hoe we het basispakket JGZ kunnen vernieuwen zodat deze meer aansluit op de behoeften van kinderen en hun ouders,” vertelt ze.

Toen Bianca de kans kreeg om een opleiding te gaan volgen, heeft ze voorgesteld om een promotietraject op te starten met de vernieuwing van het basispakket als onderwerp. GGD Flevoland zocht toen aansluiting bij de AW. Samen met Mariëtte Hoogsteder (Amsterdam UMC), Anouk Wisse (GGD Amsterdam) en Eva Verlinden (GGD Amsterdam) heeft Bianca het onderzoeksidee verder uitgewerkt en dit voorgelegd aan prof. Dr. Mai Chin A Paw. Ook Mai was erg enthousiast. Het promotietraject kon vanaf afgelopen zomer echt van start gaan. “Ik ben blij met de mensen die ik om me heen heb verzameld, we zijn allemaal enthousiast en ervan overtuigd dat we de jeugdgezondheidszorg kunnen verbeteren door kinderen van 9- 12 jaar een grotere stem te geven.”

Screeningsinstrument voor en door kinderen

Het doel van het onderzoekstraject is het ontwikkelen van een screeningsinstrument naar gezondheid en welzijn voor en met kinderen van 9 tot 12 jaar. “Op dit moment zijn er in de jeugdgezondheidszorg geen betrouwbare en gevalideerde screeningsinstrumenten ontwikkeld voor en door kinderen.” In dit project gaat Bianca samen met kinderen een screeningsinstrument ontwikkelen voor het preventief gezondheidsonderzoek (PGO) in groep 7. De PGO’s in het basisonderwijs zijn nu voor het grootste gedeelte gericht op ouders in plaats van op kinderen. Zo vullen ouders meestal een vragenlijst in over de gezondheid van hun kind. “Door kinderen intensief te betrekken bij de ontwikkeling van een instrument over hun eigen gezondheid en welzijn, krijgen we meer inzicht in wat hun wensen en behoeften zijn. Dit leidt tot betere preventie van gezondheids- ontwikkelings- en opvoedproblemen,” aldus Bianca.

Praktijk, beleid en wetenschap

Bianca is erg dankbaar dat ze de kans heeft gekregen om haar werk als beleidsmedewerker te combineren met een promotietraject. “De vernieuwing van het basispakket JGZ bij GGD Flevoland wordt zo zorgvuldig vormgegeven en goed onderbouwd. Tegelijkertijd krijg ik de kans om mijzelf verder te ontwikkelen als onderzoeker. Door mijn ervaring als jeugdverpleegkundige, het werk wat ik nu doe als beleidsmedewerker en mezelf te ontwikkelen als onderzoeker, realiseer ik mijn ambitie om een brug te slaan tussen praktijk, beleid en wetenschap. Een droom die uitkomt!”

Gepubliceerd op: Mon Jan 18 12:05:00 CET 2021