’De chirurg een stapje voor zijn’

Gepubliceerd op: Mon May 22 11:08:00 CEST 2023

Stephanie Bank vertelt over haar ervaringen als operatieassistent in opleiding  

De uitdrukking driemaal is scheepsrecht omschrijft het verhaal van operatieassistent in opleiding- Stephanie Bank wel heel goed. Na drie keer solliciteren naar een opleidingsplek werd ze eindelijk aangenomen. “Een plan B had ik nog niet.”

Na twintig jaar als tandartsassistent gewerkt te hebben, mist Stephanie Bank (39 jaar) de uitdaging. “Ik bleef altijd tussentijd leren om door te groeien, maar toch wilde ik wat anders. Toen ik zelf vijf jaar geleden op de OK kwam te liggen, werd mijn interesse voor het vak operatieassistent gewekt. Het leek me leuk om met het hele lijf - van de grote teen tot de hersenen - bezig te zijn, in plaats van alleen in de mond. Mijn privéleven zat in rustig vaarwater en mijn kinderen waren al groot, dus besloot ik te solliciteren naar een opleidingsplek.”

Opleidingsplek bij Amsterdam UMC

Bij haar eerste poging werd Stephanie afgewezen omdat de concurrentie een achtergrond in de verpleegkunde had. Ze besloot haar CV aan te vullen en volgde de NTI-opleiding Anatomie, Pathologie en Fysiologie op hbo-niveau. De tweede poging mislukte ook en dus deed Stephanie na anderhalf jaar proberen een laatste poging. “Een plan B had ik niet, dus deze keer móest het lukken.” En driemaal bleek inderdaad scheepsrecht, want bij locatie AMC van Amsterdam UMC kreeg ze een opleidingsplek.  

Hoogcomplexe zorg kan soms heftig zijn

Na bijna één jaar bevalt de opleiding Stephanie heel goed. “Ik leer ontzettend veel, het is heel afwisselend en dat spreekt me aan. De hoogcomplexe zorg kan soms heftig zijn, maar ook dat went en ik kan een heftige situatie altijd goed nabespreken. Ik heb er ook geen moeite mee dat iemand van 23 mij vertelt hoe het moet. Daar vroegen ze specifiek naar tijdens mijn sollicitatie, gezien mijn leeftijd.”

Stephanie leert de fijne kneepjes van het vak in de operatiekamer van meerdere werkbegeleiders. En dat was even wennen. “De een wil het zus en de ander zo, hierdoor zoek ik altijd naar een manier hoe ik iets het beste kan aanpakken en zo leer ik van elke begeleider weer iets nieuws. Ik ben heel oplossingsgericht: lukt iets niet, dan moet het maar op een andere manier.” Het mooiste vindt Stephanie de teamprestatie die op de OK wordt geleverd. “Je doet het echt met z’n allen. En ik vind het leuk om steeds beter te worden zodat ik zo goed wordt dat ik de chirurg straks een stapje voor de kan zijn en écht mee te kan denken tijdens een operatie.”

Amsterdam UMC, April 2023
tekst: Eva Cornet, fotografie: Mark van den Brink

--------

Opleiding operatieassistent

Operatieassistenten in opleiding leren het vak zowel in de praktijk als bij de Amstel Academie. Tijdens de opleiding leren zij, als rechterhand van de chirurg, de operatie goed voor te bereiden, hoe elke operatie stap voor stap verloopt, welke instrumenten en geavanceerde apparaten nodig zijn en hoe deze functioneren. Van een camera tot robot, je kunt het bijna zo gek niet bedenken. En als iets niet werkt, dan lossen zij dit op.

De opleiding start met een introductie en theorie- en vaardigheidslessen, zodat ze goed voorbereid de praktijk in kunnen gaan. Aan bod komen de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam en de operatietechnieken met bijbehorende stappen en apparatuur. Er wordt veel geoefend op basisvaardigheden in een veilige setting. Maar het draait niet alleen om kennis van techniek & vaardigheden, goed kunnen communiceren en samenwerken is cruciaal op de ok: daarom wordt hier veel aandacht aan besteed tijdens de opleiding bij de Amstel Academie. In de praktijk wordt het leerproces van de operatieassistent in opleiding begeleidt door de praktijkbegeleider. En leert de operatieassistent in de operatiekamer alle ok-handelingen en fijne kneepjes van het vak van meerdere werkbegeleiders.

Gepubliceerd op: Mon May 22 11:08:00 CEST 2023