Folders met leefstijltips voor kinderen in JGZ

Gepubliceerd op: Sun Feb 25 16:27:00 CET 2024

Linda Kramer-de Wit, jeugdarts bij GGD Holland Noorden, maakte tijdens haar opleiding als AIOS Maatschappij + Gezondheid drie flyers met basisregels en tips voor kinderen en jongeren over vier leefstijlonderwerpen: eten & drinken, bewegen, schermgebruik en slapen. De flyers zijn nu beschikbaar voor JGZ-professionals en alle anderen die werken met ouders, kinderen en jongeren.

Leefstijltips voor elke leeftijdsgroep

De nieuwe folders bevatten adviezen en tips om de leefstijl van kinderen te verbeteren. Er zijn drie folders, elk voor een leeftijdsgroep: 0-4 jaar, 4-12 jaar en 12-18 jaar. Elke folder bevat tips en adviezen over eten & drinken, bewegen, schermgebruik en slapen. De teksten zijn eenvoudig en ondersteund door afbeeldingen. De richtlijnen van het NCJ en het Voedingscentrum zijn in de folders verwerkt, aangevuld met recente kennis die (nog) niet in richtlijnen staat. De folders zijn er voor de JGZ of andere plekken om mee te geven aan ouders en kinderen.

Linda Kramer -de Wit: “Ik merkte dat veel professionals die met kinderen of jongeren werken, niet de basisregels over de vier leefstijldomeinen paraat hebben. En ouders, kinderen en jongeren zelf ook niet. De tips in de folders maken het wat makkelijker om de adviezen op te volgen.”

Stage bij AWJG: “veel kennis en ervaring opgedaan”

Linda begon met de folders tijdens een stage in de jeugd ggz. De huidige versies maakte ze tijdens haar stage bij de AWJG. “Ik heb veel kennis en ervaring kunnen toepassen van collega’s bij Amsterdam UMC. Inhoudelijke kennis over leefstijl, maar ook over wetenschapscommunicatie en hoe ik inhoud en vorm beter kan afstemmen op de doelgroep.”

Tijdens haar stage heeft Linda verder geholpen met het organiseren van de Inspiratiedag AWJG 2023. Als belangrijkste taak draaide ze mee in het project My Little Moves van de sectie Jeugd en Gezondheid van Amsterdam UMC, afdeling Public and Occupational Health.

Download de folders hier:

Gepubliceerd op: Sun Feb 25 16:27:00 CET 2024