Herintroductie opleiding Radiodiagnostisch Assistent

Gepubliceerd op: Wed Jul 19 13:08:00 CEST 2023

Vanaf februari 2024 start de Amstel Academie met de opleiding tot Radiodiagnostisch Assistent (RDA) met als doel een oplossing te bieden voor de dringende tekorten op de arbeidsmarkt.

De radiodiagnostisch assistenten in opleiding komen in dienst van een ziekenhuis en worden opgeleid om zelfstandig röntgenfoto’s te maken, om in een ondersteunde rol veilig te werken op de CT en MRI en om de radioloog te assisteren bij doorlichtonderzoeken en interventies op de echo.

Binnen de opleiding is veel aandacht voor de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam en de ziektebeelden die de studenten tijdens hun werk in de praktijk tegenkomen. Maar het is ook een technische opleiding. Studenten leren in de theorie- en vaardigheidslessen op de Amstel Academie alles over de bouw en werking van de röntgenbuis en de ioniserende straling die hierbij wordt opgewekt.

In de lessen wordt casuïstiek gebruikt die door de praktijk (ziekenhuizen) is aangeleverd. De lessen zijn daardoor concreet en direct toepasbaar. Door de afwisseling tussen theoretische en praktijkweken gaan we ervoor zorgen dat alles wat de student leert direct in de praktijk kan worden toegepast. Hierdoor kunnen studenten binnen 1,5 jaar zich bekwamen tot radiodiagnostisch assistent.

De RDA-opleiding is toegankelijk voor mensen met minimaal een VMBO TL/mavo of MBO 3 vooropleiding, bij voorkeur met de vakken wiskunde en natuurkunde in het vakkenpakket. Het is ook een geschikte opleiding voor omscholers, en biedt de mogelijkheid door te leren tot radiodiagnostisch laborant (RDL). Daarvoor zijn meerdere doorstroommogelijkheden.

Met de herintroductie van deze opleiding hoopt de Amstel Academie een positieve bijdrage te leveren aan het verlichten van de tekorten op de arbeidsmarkt in dit vakgebied. Deze opleiding biedt tevens een waardevolle kans voor mensen met interesse in de medische sector en technologie.

Meer informatie over de opleiding

Gepubliceerd op: Wed Jul 19 13:08:00 CEST 2023