‘Ik wil ze het gevoel geven dat ze een rol kunnen spelen’

Gepubliceerd op: Tue Apr 14 13:31:00 CEST 2020

Masterstudent Femke en Co-Raad VU zetten ‘Corona-uitzendbureau’ voor coassistenten op

En dan breekt corona uit en wordt je als coassistent de laan uitgestuurd, omdat je – gechargeerd gezegd – in de weg loopt. Dan kun je vanaf de zijlijn toekijken, maar je kunt ook alles op alles zetten om jezelf en je collega’s toch aan het werk te krijgen en in te zetten op plekken waar coassistenten wél hun steentje kunnen bijdragen. Zo dacht ook Femke Hensen, masterstudent geneeskunde en voorzitter van de Co-Raad VU van Amsterdam UMC die in sneltreinvaart een compleet ‘uitzendbureau’ voor coassistenten optuigde. Met als gevolg dat er inmiddels ruim 400 studenten en  coassistenten aan de slag zijn op cruciale plekken in Amsterdam en nog eens 2200 studenten paraat staan om in te springen waar nodig.

Het begon met een kleine inventarisatie onder coassistenten om te achterhalen wie er bereid was te helpen met de triage op de spoedeisende hulp. Hierop werd zo enthousiast gereageerd, dat Femke al gauw door had dat er meer in het vat zat. “Op 13 maart hoorden we dat op 14 maart de coschappen stopten. Vrijwel direct daarna kreeg ik het inventarisatieverzoek van HR en gelijk die avond al hadden we ruim zeventig aanmeldingen binnen. Alleen al voor deze functie.” Hierop stapte Femke naar opleidingsdirecteur Christa Boer en de HR met het voorstel een en ander te optimaliseren. Nog geen dag later was het online ‘uitzendbureau’ een feit.

Googleforms

Samen met Daniëlle de Nobel, voorzitter van de studentenraad AMC die met hetzelfde idee rondliep, legden ze een soort databank van studenten en functies aan. “Via Googleforms kunnen studenten zich aanmelden en onder andere aangeven wie ze zijn – bachelor of master – welke functies ze willen en kunnen bekleden en hoeveel uur ze beschikbaar zijn. Zo kunnen we student en functie goed matchen.”  

“Zodra we de oproep verspreidden, zag ik elke seconde een nieuwe aanmelding binnenkomen. Binnen een dag hadden we 1200 mensen.”

Elke seconde een nieuwe aanmelding

De poel bestaat uit bachelor- en masterstudenten geneeskunde van Amsterdam UMC, locatie VUmc en AMC, en studenten medische informatiekunde van de UvA. Aan werving hoeven ze niet veel te doen. Femke: “Zodra we de oproep via What’s appgroepen en social media van de studentengremia verspreidden, kon ik letterlijk meetellen en zag ik elke seconde een nieuwe aanmelding binnenkomen. Binnen een dag hadden we 1200 mensen. Echt ongelooflijk!”

Eigen initiatieven

Ook aan functies geen gebrek. In eerste instantie was er vooral veel vraag naar hulp bij triage op de spoedeisende hulp en in triagetenten, maar ook huisartsenposten zitten omhoog en er zijn bijvoorbeeld oppassers nodig voor kinderen van zorgverleners. Femke: “En het mooie is dat vrijwel alle studenten aangeven voor elke taak ingezet te willen worden.” Ook komen studenten zelf met initiatieven. Zo zijn er nu meerdere studenten aan de slag met het schoonmaken en desinfecteren van instrumenten. “Een klus waar we zelf nog niet op waren gekomen, maar die werd geopperd door een student zelf.”

“Ik wil mensen het gevoel geven dat ze een rol kunnen spelen. Dat we niet werkeloos thuis hoeven zitten.”

Van hulp bij triage tot beddentransport

In principe worden studenten alleen ingezet in de regio Amsterdam en alleen bij hoge uitzondering daarbuiten. Er zijn mensen aan het werk bij onder andere het Amsterdam UMC, OLVG, het Zaans Medisch centrum, het Dijklander ziekenhuis, ziekenhuis St. Jansdal, bij verschillende huisartsenposten en het gastenverblijf van locatie VUmc. De functies zijn divers. Coassistenten helpen bij triage, werken als baliemedewerker, prikken bloed voor onderzoek naar corona of houden telefonisch spreekuur. Bachelors bieden vooral ondersteuning bij het schoonmaken van medisch materiaal en bijvoorbeeld beddentransport, maar bijvoorbeeld ook voor logistieke zaken als het bellen voor nieuwe mondkapjes. Alle studenten die aan het werk gaan krijgen een arbeidscontract, waarmee betaling en de veiligheid op de werkvloer gewaarborgd is.

Met open armen ontvangen

Hoewel ze als coassistent in eerste instantie werden ‘weggestuurd’, worden de studenten nu met open armen ontvangen. “Er is veel waardering en artsen zijn heel blij met de hulp”, zegt Femke. “Als coassistent heb je voor medisch inhoudelijke taken altijd supervisie nodig. Dat is in deze tijd geen haalbare kaart. Met deze klussen kunnen ze, nadat ze zijn ingewerkt, gewoon zelfstandig aan de slag en verlichten ze alleen maar de workload. Ik voorzag dat door het ontslag de coassistenten zich thuis nutteloos zouden voelen en de betrokkenheid bij de zorg zouden missen. Dat studenten zich zo massaal aanmelden is daarbij toch ook te wijten aan de mentaliteit van geneeskundestudenten. Je bent niet voor niets aan deze studie begonnen.”

Zelf wil Femke met de co-raad vooral een schakel zijn tussen studenten en het grote, soms abstracte VUmc. “Ik wil zoveel mogelijk vragen beantwoorden en mensen vooral het gevoel geven dat ze een rol kunnen spelen in dit proces. Dat we niet werkeloos thuis hoeven zitten.”

Waardevolle, maar moeilijke tijd

“Ik ben heel trots dat dit project zo’n vlucht heeft genomen,” besluit Femke. “En dat we sinds twee weken ook echt mensen aan het werk hebben. Natuurlijk mis ook ik de coschappen en het directe patiëntencontact, maar ik vind het heel waardevol dat ik nu deze rol voor de opleiding kan spelen.

Het is mooi om te zien dat deze periode en het vele thuiszitten mensen creatiever maakt en dat het goede in de mens naar boven komt. Iedereen helpt elkaar, entertaint elkaar met videobellen of spelletjes via apps. Neemt niet weg dat het een moeilijke tijd is, dat het steeds dichterbij komt en dat je mensen ziek ziet worden. Hoewel je ook dit virus klinisch kunt benaderen en er zoveel mogelijk kennis over wilt vergaren, is het toch spannender. Er zijn zoveel onduidelijkheden, ook medisch gezien. Het valt gewoon niet te voorspellen.”

Door het immense aantal aanmeldingen was het voor Femke en consorten niet meer te behapstukken en besloot de HR van Amsterdam UMC het project over te nemen. Wel nemen nog twee leden van de Co-Raad VU deel aan het projectteam, waardoor Femke betrokken blijft. Zij richt zich nu vooral op de voorbereidingen voor als de coschappen straks weer beginnen. “Dat is ook best wel veel werk.”
Inmiddels heeft HR het project intern uitgebreid en ook onder andere verpleegkundigen betrokken.
Heb jij extra ondersteuning nodig? Mail je vraag naar capaciteitCOVID-19@amsterdamumc.nl en krijg binnen 24 uur antwoord.

Achter de schermen van corona

Sinds corona is een enorm aantal mensen keihard aan het werk om het onderwijs en opleiden te laten doorgaan. Al in de eerste week gingen studiegroepen verder via Zoom, werden online colleges aangeboden en werd Canvas en Moodle actief ingezet zodat alle studenten met alternatieve programma’s verder kunnen met hun studie, cursus en opleiding.

Daarnaast wordt er ook vanuit onderwijs en opleiden met man en macht gewerkt om voldoende mankracht te hebben tijdens deze coronacrisis. Er is een coördinatiepunt opleidingen opgezet en studenten hebben zich vrijwillig aangemeld om daar waar nodig bij te staan.

Wie werken er achter de schermen tijdens de coronacrisis? Het verhaal van Femke is de eerste in de reeks.

Lees ook
In no time 200 medewerkers bijgeschoold
Joëlla de Vries, vierdejaars mbo-verpleegkunde BBL, studeert sinds het coronavirus op afstand

Gepubliceerd op: Tue Apr 14 13:31:00 CEST 2020