Inspiratiedag AWJG 2022

Gepubliceerd op: Tue Nov 08 14:26:00 CET 2022

De inspiratiedag van de Academische Werkplaats Jeugd en Gezondheid op 6 oktober was een succes! Ongeveer 65 jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, onderzoekers en managers waren erg enthousiast over de middag in de Tolhuistuin aan het IJ. ‘We hebben aan den lijve ondervonden hoe inspirerend het is om samen na te denken.’

Foto’s van de Inspiratiedag AWJG 2022 Foto’s van de Inspiratiedag AWJG 2022

‘Enthousiast van alle ideeën’

In workshops, speeddates en een postermarkt leerden deelnemers aan de Inspiratiedag AWJG 2022 meer over lopende onderzoeksprojecten. Deelnemers waren erg enthousiast over het interactieve karakter van de middag. Deelnemers hadden heel varieerde expertises, waardoor er door de uitwisseling veel verschillende perspectieven aan bod kwamen. ‘De dag bracht alle professionals samen om zo de beste kwaliteit van zorg te kunnen leveren.’ Deelnemers genoten er zichtbaar van om elkaar te ontmoeten en te netwerken. ‘Leuk om te zien welke onderzoeken gedaan zijn of nu nog lopen. Ik word enthousiast van de ideeën!’

Actief aan de slag

We startten met een gezonde lunch, welkom door dagvoorzitter Mai Chin A Paw, kennismaking en enkele gedachten over het verleden, heden en toekomst van de AW door Mariëtte Hoogsteder. Daarna gingen deelnemers aan de slag in parallelle workshops. In iedere workshop werd een thema vanuit tenminste twee perspectieven belicht: praktijk, onderzoek, beleid, opleiding of organisatie. Zo lieten Anouk Wisse, Leonie Klaufus en Mia Kösters zien hoe zij wetenschap en de JGZ-uitvoeringspraktijk combineren bij Jij en Je Gezondheid. Deze digitale vragenlijst moet immers voorzien in de behoeften van zowel de jongeren of ouders die hem invullen, van JGZ-professionals, van onderzoekers en van beleidsmakers op school en in gemeenten. Hoe kun kort je de lijst bijvoorbeeld in met behoud van betrouwbaarheid en validiteit?

Anneke Wit én Silvia van den Heijkant gaven ieder een workshop waarin ze lieten zien hoe je vanuit de werkvloer samenwerking met onderzoekers kunt opzetten: bijvoorbeeld zoals dat bij Samen Gezond Groot is gedaan.

Horizon

Managers en bestuurders volgden een workshop over hoe je onderzoek en innovatie organiseert. ‘Vertrek vanuit een visie of schets een horizon, maar begin klein en concreet, vier successen en bouw ze uit’, was een les. Randvoorwaarden zijn nodig, maar ga er niet op wachten. Verder waren er boeiende workshops over academisering na de opleiding M+G en over hoe de HPV-vaccinatiegraad hoger kan.

Vaker doen!’

Ook de interactieve markt met posters en speeddates bleek een succes. Alle ontwerpers van een poster of speeddate hadden een vraag of stelling bedacht waarover ze met deelnemers in gesprek gingen. Dit maakte contact laagdrempelig en leverde een zeer levendige markt op, die langer had mogen duren.
Met een gemiddelde waardering van 8,2 en complimenten zoals ‘bedankt voor deze leerzame interactieve dag!’ of ‘kunnen we dit vaker doen?’ was de dag een groot succes.

De inspiratiedag AWJG werd georganiseerd door Libertje Bosma (JGZ Kennemerland), Pim Jansen (GGD Zaanstreek-Waterland), Silvia van den Heijkant (GGD Amsterdam en Amsterdam UMC), Jasmijn van Heijst en Mariëtte Hoogsteder (Amsterdam UMC).

Posters

Tijdens de interactieve markt kwamen veel posters aan bod. Hieronder kun je ze nog eens bekijken:

Gepubliceerd op: Tue Nov 08 14:26:00 CET 2022