Na vijftien jaar op de OK weer de boeken in

Gepubliceerd op: Fri Jun 25 11:11:00 CEST 2021

Synthia Schmeltz is recent met de opleiding Anesthesiemedewerker gestart, na vijftien jaar operatieassistent te zijn geweest. Een bijzondere overstap. Weer terug de boeken in is wel weer even wennen, vertelt ze.

Tijdens de opleiding Operatieassistent vond Synthia de anesthesie al interessant. “Tijdens mijn stage kon ik al een beetje in de keuken kijken. Ik vond het heel interessant, maar wilde wel gewoon mijn opleiding afmaken en ervaring opdoen. Dus ik heb de afgelopen vijftien jaar als operatieassistent gewerkt bij het OLVG.” Nu was een mooi moment om de overstap te maken. 

De afdeling anesthesie past goed bij haar, legt ze uit. “Als operatieassistent werk je minimaal met één collega en werk je veel samen, je moet overzicht houden en bent vooral met je handen bezig. Als anesthesiemedewerker ben je juist veel met je hoofd bezig. Je moet veel nadenken, observeren en dan handelen.” Synthia vindt het leuk om met haar hoofd bezig te zijn, ze omschrijft haar karakter als analytisch. “Ik vind het leuk om te bedenken hoe ik een probleem moet oplossen en op welke manier ik een doel kan bereiken.” 

Bij de anesthesie ben je telkens bezig met je patiënt en moet je met veranderingen omgaan, ziet ze. “Zijn er veranderingen in de bloeddruk, dan moet je bedenken hoe je dat oplost, en wat te doen als dat niet werk. Je moet telkens verschillende stappen zetten.” Ook is er meer sociaal contact met de patiënt. “En dat past ook goed bij me.”

"Je moet veel nadenken, observeren en dan handelen.”

De komende tijd verwacht Synthia te worden voorbereid op hoe een werkdag van een anesthesiemedewerker eruitziet. “Ik wil leren over de werkzaamheden en hoe je je op een operatie kan voorbereiden. Momenteel hebben we lessen over verschillende casussen, waarbij we moeten kijken hoe ze kunnen worden opgelost. Welke medicatie te gebruiken, maar ook het beredeneren van een keuze.” 

De opleiding gaat momenteel veel over het verklaren van handelingen en het begrijpen van de effecten. Met haar vijftien jaar ervaring is er flink wat lesstof wel herkenbaar voor Synthia. “Mijn vorige opleiding is al lang geleden, maar veel lesstof is ook nieuw. Laatst hadden we bijvoorbeeld les over ECG’s en hoe je die moet lezen. De lessen worden ook leuk gebracht, waardoor het blijft hangen.”

Het student zijn is ook weer even wennen, moet ze bekennen. “Ik moet loslaten dat ik operatieassistent ben, ik ben een leerling nu.” Daarom heeft ze er bewust voor gekozen om niet in hetzelfde ziekenhuis als waar ze werkte de opleiding te doen. “Zo kunnen collega’s ook geen beroep op me doen. In dit ziekenhuis ben ik echt weer een leerling.”

Synthia kijkt uit naar het moment dat de theorie in de praktijk kan worden toegepast. “De lesstof kan soms wel droog zijn, sommige dingen moet je echt in de praktijk zien. Als ik alle stof van de afgelopen weken kan gaan toepassen, en zelf kan zien en observeren wat er gebeurt, daar kijk ik naar uit.”

meer informatie over:

Opleiding Operatieassistent
Opleiding Anesthesiemedewerker

De opleiding Operatieassistent/ Anesthesiemedewerker ontving dit jaar de 1500ste student. Synthia Schmeltz die voorheen als operatieassistent werkte bij Flevoziekenhuis maakt na 15 jaar de overstap naar de functie anesthesiemedewerker bij het OLVG. Bij de Amstel Academie zijn we blij haar te ontvangen en konden haar een bloemetje overhandigen. Want 1500 is toch een mijlpaal.

 

Gepubliceerd op: Fri Jun 25 11:11:00 CEST 2021