Persoonlijk en praktisch

Gepubliceerd op: Thu Jan 05 10:00:00 CET 2023

Kimberley had al eens eerder de training Als collega de baas spelen gevolgd. Toen ze van locatie VUmc verhuisde naar locatie AMC en met een nieuw team, met andere persoonlijkheden en een andere bedrijfscultuur aan de slag ging, leek het haar geen overbodige luxe om opnieuw eenzelfde soort cursus te volgen. Het werd de gecombineerde training Spin in het web en Projectmanagement, waarin zowel aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling en coaching als voor de praktische kant van projectmanagement.

Iedereen tevreden
“Een gedeelte van de cursus was een herhaling, maar heel goed om weer eens op te frissen. Sommige dingen blijven namelijk een aandachtspunt”, lacht ze. Kimberley’s makke is bijvoorbeeld dat ze zich voor alles verantwoordelijk voelt en iedereen tevreden wil houden. Dat is best lastig als je, zoals ze zelf zegt, gesandwicht zit tussen enerzijds de leidinggevende en het hogere management en anderzijds de collega’s op de vloer. “Zeker als je het bijvoorbeeld niet eens bent met beslissingen van hogerhand en je toch je team moet motiveren.”

“Ik kreeg tools om mijn functie echt stevig neer te zetten”

Valkuilen in kaart
Tijdens de training breng je onder andere dit soort valkuilen in kaart, maar leer je ook omgaan met weerstand, met verschillende persoonlijkheden, collega’s die niets van je willen aannemen of mensen die niet openstaan voor verandering. Een must volgens Kimberley: “Ik raad deze training elke seniorverpleegkundige of teamleider aan.”

Dat er in groepsverband geleerd wordt, ziet Kimberley als een absolute meerwaarde. “Je kunt tips met elkaar uitwisselen, leert mensen kennen en het is fijn om te merken dat iedereen, ook degene die heel zelfverzekerd overkomt, dezelfde soort problemen of moeilijkheden ervaart als jij. Omdat je met een klein groepje werkt, voelt het veilig om met elkaar te delen.”

Betere balans en grenzen
Persoonlijk heeft de cursus haar veel gebracht. Waaronder een betere balans in werkzaamheden en tussen werk en privé. “Een van de lessen gaf mij echt het inzicht: ‘Iedereen is nu tevreden, behalve ik. Misschien moet ik hier iets mee’. Ik kreeg goede handvatten mee en ondersteuning bij hoe ik hierover het gesprek kon aangaan met mijn leidinggevende. En ook later in een vervolgafspraak met de trainer heb ik hierover kunnen sparren. Ik heb geleerd mijn grenzen aan te geven en heb tools meegekregen om mijn functie echt stevig neer te zetten.”

Meer informatie over de Basismodule Spin in het web & Vervolgmodule Projectmatig werken

Leer projectmatig denken en handelen

De hoeveelheid, de complexiteit en de impact van veranderingen, vernieuwingen en verbeteringen nemen hand over hand toe. Het doorvoeren van bijvoorbeeld veranderingen op de werkvloer vraagt om specifieke skills van teamleiders. Een project opstarten en planmatig uitvoeren vereist bovendien professionele kennis, kunde en gedrag. VUmc Academie biedt verschillende (gecombineerde of op maat gemaakte) trainingen en coaching- en adviestrajecten op het gebied van projectmanagement.


Lees het artikel en meer ervaringen van cursisten en docenten van Amsterdam UMC in
het magazine “10 met een griffel - Cursisten aan het woord”

Gepubliceerd op: Thu Jan 05 10:00:00 CET 2023