Samenwerking met Erasmus MC leidt tot flexibel onderwijs

Gepubliceerd op: Tue Dec 14 13:06:00 CET 2021

Vanaf 2022 start de opleiding Sedatie Praktijk Specialist (SPS) twee keer per jaar. Dit is mede mogelijk geworden doordat de Erasmus MC Academie en de Amstel Academie van Amsterdam UMC hun krachten hebben gebundeld en een samenwerking zijn aangegaan. De opleiding start vanaf 2022 in april en in oktober.

Betere aansluiting op de praktijk

De context van twee academies zorgt ervoor dat deze vakinhoudelijk en onderwijskundig (nog) beter aansluit bij het werkveld. De studenten leren van elkaar en dat in de context van twee academische instituten. Bovendien kan door de samenwerking en twee startmomenten het opleidingsprogramma flexibeler worden aangeboden aan de ziekenhuizen.

Toekomstgericht

De vernieuwde SPS opleiding geeft een voorsprong op de benodigde groeiende professionalisering van het vak. Daarnaast groeit de vraag naar sedatiepraktijkspecialisten en hierdoor stijgt het aantal SPS studenten in de toekomst. Goede begeleiding en supervisie in de praktijk blijft cruciaal om kwalitatief hoogstaande sedatiepraktijkspecialisten op te kunnen leiden. De lessen zoals simulatieonderwijs, gesprekstechnieken en lichamelijk onderzoek op de Academies hebben een enorme meerwaarde. Den dat wat geleerd is, kan in de praktijk meteen worden toegepast. Het leren is zeker niet alleen op de Academies, maar juist ook in de praktijk, het zogenaamde werkplekleren.

Praktisch

Inhoudelijk zal de opleiding er deels anders uit gaan zien, mede door de invoering van de nieuwe SPS EPA’s (Entrustable Professional Activities). De studenten uit Rotterdam en Amsterdam volgen samen lessen: deels online, deels fysiek in Rotterdam of in Amsterdam. Hierbij worden de scenariolessen door de Erasmus MC Academie verzorgd in het hiervoor speciaal ontwikkelde SIMlab. De inschrijfprocedure en de opleidingskosten veranderen niet. Studenten kunnen door het ziekenhuis bij de Academie naar keuze worden ingeschreven.

Doorgroeien

Door de toegenomen flexibiliteit van de nieuwe SPS opleiding hopen de twee Academies de ziekenhuizen nog meer in de gelegenheid te stellen om anesthesiemedewerkers in te sturen voor de opleiding tot sedatiepraktijkspecialist. Op deze wijze hopen ze aan de stijgende zorgvraag tegemoet te komen. Daarnaast bieden zij anesthesiemedewerkers de mogelijkheid door te groeien, wat aansluit op het gedachtegoed van CZOFlexLevel

Opleiding Sedatie Praktijk Specialist

De opleiding SPS richt zich op het leren om matige en diepe procedurele sedatie analgesie (PSA) veilig en effectief toe te passen bij patiënten die diagnostische of therapeutische ingrepen ondergaan. De SPS is expert op het gebied van de PSA en werkt zelfstandig met een eigen verantwoordelijkheid.

Vragen over samenwerking & SPS opleiding?
Amstel Academie: Else Ouweneel: e.ouweneel@amsterdamumc.nl
Erasmus MC Academie: Jeffrey Lemmers: j.lemmers@erasmusmc.nl

Gepubliceerd op: Tue Dec 14 13:06:00 CET 2021