Verschillende infectieziekten
In een aantal bijzondere infectieziekten zijn onze infectiologen extra deskundig. Infecties die ontstaan rond een kunstgewricht bijvoorbeeld. Of bij mensen met een verminderde weerstand. Door de ligging vlak bij luchthaven Schiphol hebben wij ook veel ervaring met tropische infectieziekten.
Diverse infectieziekten
Infecties bij een verminderde afweer
Mensen die een infectie oplopen terwijl hun afweer verzwakt is, lopen extra risico. Een andere naam voor afweer is immuunsysteem. Wij behandelen veel mensen met een hiv-infectie. Maar ook bij een infectieziekte na chemotherapie, niertransplantatie of bij een autoimmuunziekte, is de deskundigheid van onze specialisten vaak nodig. Uw behandelend arts verwijst u dan naar onze polikliniek infectieziekten, afdeling interne geneeskunde.
Soms komt een aangeboren laag afweersysteem voor. Meerdere infecties en antibioticakuren in 1 jaar of terugkerende ernstige infecties kunnen symptomen zijn van een storing in het immuunsysteem. Ook kan in de familie een aangeboren afweerstoornis voorkomen. Vermoedt uw huisarts een aangeboren laag afweersysteem? Ook dan kunt u met een huisartsverwijzing terecht op onze polikliniek. Wij voeren dan een aantal onderzoeken uit en stellen een diagnose.
Naar de polikliniek interne geneeskunde
Botinfecties en gewrichtsinfecties
Infecties kunnen ook voorkomen in botten of gewrichten. Ook een infectie van een kunstgewricht zoals een kunstknie of een kunstheup is mogelijk. Een botinfectie (osteomyelitis) of bacteriële gewrichtsontsteking (bacteriële artritis) ontstaat vaak in het bloed (sepsis) of in een wond op de huid. Ook mensen met doorligwonden of een diabetische voet kunnen infecties krijgen in de botten en gewrichten. Onze internist-infectiologen hebben veel kennis op het gebied van infecties van het bewegingsapparaat. Met therapie bieden wij u de behandeling die u nodig heeft. Soms worden we hierbij geassisteerd door een collega. Bijvoorbeeld een chirurg, orthopeed of revalidatiearts.
Infectie van een implantaat
Bij sommige behandelingen is het nodig om een implantaat in uw lichaam te plaatsen. Implantaten zijn onderdelen gemaakt van kunststof, zoals een kunstslagader of een kunsthartklep. Rond deze implantaten kan een infectie of ontsteking ontstaan. Dat noemen wij vreemd-lichaam geassocieerde infecties. Onze polikliniek infectieziekten is expert in het ontdekken en behandelen van een ontsteking bij een implantaat. We werken hierbij samen met onze (vaat)chirurgen en orthopedisch artsen.
Infecties met een onbegrepen oorzaak
Voelt u zich koortsig? Maar kan uw huisarts of behandelend arts niet vinden welke ziekte u heeft? Dat noemen wij moeilijk te diagnosticeren infecties. Onze specialisten weten alles van infectieziektes en kunnen extra onderzoek doen. Zo’n extra behandeladvies heet een second opinion. De resultaten worden besproken in een team van infectiologen, medisch microbiologen en eventueel andere specialisten.
Tropische ziekten en vaccinaties
Het gebeurt regelmatig dat mensen een tropische of subtropische infectieziekte oplopen in het buitenland. Omdat ons ziekenhuis vlakbij Schiphol ligt, verwijst de Medische Dienst op Schiphol mensen die ziek en met koorts uit het vliegtuig komen, direct naar ons ziekenhuis. Daar staan onze specialisten klaar om u een diagnose en een behandeling te bieden. Zo voorkomen we dat meer mensen door de infectie worden besmet. Of dat een epidemie ontstaat. De polikliniek infectieziekten heeft een samenwerking met het Tropencentrum van locatie VUmc en het Reizigersbureau van locatie AMC. Hier kunt u ook terecht voor vaccinaties tegen tropenziekten.
Diagnose bij infectieziekten in Amsterdam UMC, locatie VUmc
Denkt u dat u een infectieziekte heeft? Of heeft uw behandelend arts aanwijzingen gevonden voor een infectieziekte heeft? Dan kunt u na een verwijzing terecht op onze polikliniek. Met een internist-infectioloog of internist in opleiding bespreekt u uw klachten en een behandelplan.
Het kan ook zijn dat u een infectieziekte krijgt terwijl u al bij ons in behandeling bent. Naast uw eigen specialist ziet u dan ook één van onze internist-infectiologen.
Behandeling van infectieziekten
De meeste infectieziekten worden behandeld met medicijnen. Bijna alle medicijnen die wij voorschrijven voor infectieziekten, kunt u halen bij de apotheek van ons ziekenhuis.
Naar de poliklinische apotheek
Topreferentiefuncties bij Amsterdam UMC, locatie VUmc
Topreferente zorg is zorg die alleen universitaire ziekenhuizen, zoals de universitaire medisch centra van Amsterdam UMC, bieden. Zorg wordt beoordeeld als topreferent als de zorg zeer specialistisch, moeilijk, duur of weinig voorkomend is. Bij de afdeling infectieziekten bieden wij 4 soorten topreferente zorg:
- DNA-onderzoek van infecties: De meeste infecties kunnen wij eenvoudig vaststellen. Soms lukt dat niet, doordat de bacterie niet goed te kweken is. Met een DNA-onderzoek zijn wij dan vaak alsnog in staat om de oorzaak van de infectie op te sporen.
- Infecties bij verminderde afweer: Zowel op de polikliniek als op de verpleegafdeling zien we mensen met een infectie na een behandeling of bij een ziekte. Wij onderzoeken dan of deze mensen een verlaagde weerstand hebben.
- Familiepoli: Op deze poli kunnen gezinnen terecht die een infectie hebben opgelopen na een verblijf in het buitenland.
- Outbreaks: Amsterdam UMC, locatie VUmc ligt vlak bij Schiphol. Wij hebben daarom een outbreakmanagement-team opgezet. Dit team probeert te voorkomen dat mensen met zeer besmettelijke ziektes gaan reizen en de ziekte wereldwijd verspreiden. Het team was actief tijdens de laatste ebola-uitbraak.
Opleiding en stage bij infectieziekten
Onze brede kennis over infectieziekten delen we graag. Bijvoorbeeld met nieuwe artsen in opleiding. Zo blijven we ook in de toekomst vooroplopen op het gebied van infectieziekten. Onze studenten en coassistenten kunnen daarbij ook stage lopen in het buitenland. Sinds 2000 hebben wij een samenwerking met het Diakonessenhuis in Paramaribo, Suriname. Daar hebben wij een afdeling infectieziekten opgezet, met stageplekken. Zo kunnen studenten en coassistenten ervaring opdoen met infectieziekten die in Nederland nauwelijks (meer) bestaan. Ook kunnen studenten naar Bonaire. In het ziekenhuis Fundashon Mariadal werken internist-infectiologen van het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Hier zijn stageplekken mogelijk voor het meelopen op zaal.