Jong en kanker

AYA-zorg voor jou!

AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen 18 en 39 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. Net als jij. Plotseling staat jouw wereld op z’n kop en heb jij hele normale vragen in een abnormale situatie. Denk aan vragen over opleiding, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Juist dan heb jij zorg nodig die stilstaat bij wat jij nodig hebt tijdens en ook na kanker: leeftijdsspecifieke AYA-zorg, zodat jij de draad weer zo goed mogelijk op kunt pakken.

In het Amsterdam UMC, locatie VUmc en AMC zijn er AYA-spreekuren. Dit houdt in dat we leeftijdsspecifieke zorg leveren aan AYA’s, ongeacht de tumorsoort of fase van de ziekte. Als AYA begeleiden wij je waar nodig, kun je altijd terecht met leeftijdsspecifieke vragen en indien je daar behoefte aan hebt is er ruimte voor lotgenotencontact. Deze zorg wordt geleverd door een AYA team, die bestaat uit diverse disciplines: verpleegkundigen (specialist), medisch specialist, fysiotherapeut, diëtist, medisch maatschappelijk werk en een psycholoog.

Iedere dinsdag (locatie VUmc) en donderdag (locatie AMC) is er het AYA-spreekuur, waar iedere AYA welkom is voor een kennismakingsgesprek met de AYA-verpleegkundige. Tijdens dit gesprek kijken we samen met jou of er een hulpvraag is en wat we voor jou kunnen betekenen. Centraal staat de vraag ‘Wie ben jij en wat heb jij nodig?’. Wil je meer weten over AYA of heb je een leeftijdsspecifieke zorgvraag? Dan willen wij je vrijblijvend uitnodigen voor een kennismakingsgesprek tijden het AYA-spreekuur. Dit kan door een mail te sturen naar: aya@amsterdamumc.nl

Naast het AYA-spreekuur waarin je met een verpleegkundige spreekt is het ook heel fijn om informatie en ervaringen te delen met lotgenoten. Herkenning en steun van mensen die hetzelfde doormaken als jij kan heel fijn zijn. Om even weg te zijn uit de ziekenhuissfeer kun je daarom met andere AYA’s of je naasten een kopje thee drinken, gamen of gewoon even lekker Netflixen in de AYA lounge. De lounge bevindt zich in kinderstad, dit is te vinden op de 9e verdieping van de kliniek.

AYA verpleegkundigen Joria Damhuis, Ingrid Steenkist, Max den Holder en Yvet Koopmanschap zijn de aanspreekpunten en staan voor je klaar.  Voor vragen of het maken van een afspraak kun je mailen naar aya@amsterdamumc.nl en meer informatie over AYA kun je vinden op www.ayazorgnetwerk.nl