Ondersteuning en nazorg bij herstel na kanker

Als de behandeling afgelopen is, blijft u onder controle van uw arts. Vaak komt u de eerste tijd nog regelmatig op controle. Meestal wordt dit in de loop van de tijd steeds minder vaak. U merkt dat u in een andere fase komt.

Vaak ervaren mensen nu pas de ruimte om hun ziekte te verwerken. En u moet weer leren te vertrouwen op uw eigen lichaam. Ook kan het nodig zijn revalidatie te starten.

Onze medewerkers staan altijd klaar om uw vragen te beantwoorden. Bekijk hier onze folder ondersteunende diensten.

Fysiotherapie

Verlies van kracht en uithoudingsvermogen is een veelvoorkomend verschijnsel bij kanker. Advies of begeleiding door de fysiotherapeut kan helpen dit te verminderen of zelfs te voorkomen. U kunt via www.onconet.nu zoeken naar een deskundige fysiotherapeut in uw woonomgeving. Bent u onder behandeling of gaat u starten met chemotherapie, dan kunt u in het informatiecentrum altijd binnenlopen voor een kort advies, zonder  verwijzing. Een uitgebreide intake kan vaak aansluitend aan het bezoek bij uw behandelend arts plaatsvinden. Het eerste consult is kosteloos en vrijblijvend. Wilt u verdere begeleiding dan is een verwijzing van uw behandelend arts nodig.

Uiterlijke verzorging

Kanker is een ziekte met ingrijpende gevolgen. Naast lichamelijke en emotionele problemen die de ziekte met zich meebrengt, kan ook uw uiterlijk veranderen. Soms door de ziekte zelf, soms door de behandeling.  Het kan zijn dat uw nagels door de medicijnen brokkelig worden of dat uw huid door de behandeling droog en schilferig wordt . Voor advies over uiterlijke verzorging, een gezichtsbehandeling, een ontspannende gezichts- of schoudermassage kunt u een beroep doen op  de schoonheidsspecialisten van Uiterlijke verzorging bij kanker.

Een gespecialiseerde schoonheidsspecialiste leert u hoe u huid en nagels in een betere conditie kunt krijgen. Ook kunt u leren hoe u met make-up een litteken kunt camoufleren of er beter uit kunt zien. Bovendien kan zij u adviseren over haarverzorging en pruiken

Het project Look Good… Feel Better is bedoeld voor zowel mannen als vrouwen. Ook wanneer u niet meer onder behandeling bent, maar problemen met uw huidverzorging ervaart of vragen heeft op dit gebied, bent u welkom.  Aan de behandelingen zijn geen kosten verbonden.

Hulp bij seksuele problemen

Kanker kan zeer uiteenlopende gevolgen hebben voor de beleving van seksualiteit en voor het seksueel functioneren. Afhankelijk van de behandeling kunnen vrouwen bijvoorbeeld vervroegd in de overgang raken en mannen onvruchtbaar worden. Door eventuele problemen vroegtijdig te signaleren kan verergering van de klachten mogelijk worden voorkomen. U (of uw partner) kunt op eigen initiatief, of in overleg met uw behandelend specialist, advies vragen.

Geestelijke verzorging

Als u of uw naaste kanker heeft, kan dit levensvragen oproepen. Waarom overkomt mij dit? Wat is de zin van dit alles? Nu ik ziek ben kijk ik met andere ogen naar mijn leven. Waar vind ik nieuwe inspiratie? Wat zal er voor mij veranderen? Verander ik ook zelf? Wat betekent dit voor mij? Waar kan ik nog in geloven? Wie denkt er met mij mee? Geestelijk verzorgers ondersteunen u of uw naaste door middel van gesprekken.  De insteek is een open gesprek. Samen zoeken zij naar wat voor u op dit moment belangrijk is.  U heeft geen verwijzing nodig.

Diëtist

Als u behandeld wordt of behandeld bent voor kanker, kunt u last hebben van misselijkheid en smaakverandering. Hierdoor vermindert vaak uw eetlust en gaat u minder eten. U verliest dan gewicht, terwijl juist tijdens ziekte en behandeling  uw lichaam meer behoefte aan energie en bouwstoffen heeft. Een diëtist kan u hierover nuttige adviezen geven. Overleg met uw behandeld arts als u hier behoefte aan heeft. Hij/zij kan u dan verwijzen.

Psychische ondersteuning

Als u de diagnose kanker krijgt, wordt u overspoeld door allerlei emoties. Dat is heel normaal. Alles wat vanzelfsprekend was, wordt ineens onzeker. Gesprekken met een maatschappelijk werker of psycholoog kunnen u helpen om beter met uw gevoelens om te gaan. Ook uw partner of kinderen kunnen hier terecht met problemen. Overleg met uw behandeld arts als u hier behoefte aan heeft. Hij/zij kan u dan verwijzen.