genderzorg, zorgadministratieve aspecten

Genderzorg is voor veel zorgprofessionals een relatief nieuwe vorm van zorg. Dat geldt niet alleen voor medisch specialisten, maar ook voor verzekeraars, beleidsmakers, zorgbestuurders en –ondersteuners.

Door het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie (KZcG) van Amsterdam UMC wordt al bijna 50 jaar deze zorg gegeven. Het centrum heeft een grote rol gespeeld bij het vormgeven van de zorg in Nederland en ook bijgedragen aan de systematiek om deze zorg administratief goed en inzichtelijk te regelen. Daarbij is in het verleden regelmatig overleg geweest met o.a. de NZa en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In deze brochure lichten we toe hoe binnen Amsterdam UMC de genderzorg wordt gedocumenteerd en geregistreerd. Deze brochure is onder andere bedoeld ter informatie naar zorgverzekeraars die bij Amsterdam UMC genderzorg inkopen. Maar ook is zij intern bedoeld om medewerkers te scholen. Last but not least beogen we met dit document andere centra op weg te helpen om deze zorg in hun instelling ook administratief te organiseren.

Voor alle duidelijkheid: de brochure beschrijft hoe Amsterdam UMC de zorgadministratie op dit moment uitvoert. Veel is nog in beweging en andere centra zijn uiteraard vrij om het anders te regelen.

De brochure is bedoeld als informatie en uitleg. Het wettelijk kader ligt bij de NZa en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Aan deze tekst kunnen dus geen rechten worden ontleend. Wel hopen we dat het helpt om de genderzorg administratief goed te regelen.