Cardiac Care verpleegkundige

Wil je werken op een Cardiac-Care Unit waar het verzorgen van de patiënt met een acuut cardiologisch probleem centraal staat, dan is dit de juiste opleiding voor jou! Een dynamische afdeling, een hoge turn-over, een patiënt met bv. een acuut hartinfarct, ritme en geleidingsstoornissen of ernstig hartfalen. De patiënt kan in een levensbedreigende situatie verkeren, de vitale functies worden ondersteund.

Het vereist snel en adequaat handelen en tegelijkertijd oog hebben voor het welzijn van de patiënt en familie. Door klinisch redeneren leer je aan de hand van casuïstiek de fysiologie en ontstane pathologie in samenhang met elkaar te brengen en in  uw geboden zorg de toestandsdiagnostiek van de hartpatiënt interventies goed te onderbouwen.

De opleiding richt zich op patiënten, die door cardiovasculair lijden ter behandeling zijn opgenomen op de CCU en/of Eerste Hart Hulp. Als cardiac care verpleegkunde zorg je voor optimale verzorging. De patiënt kan in een levensbedreigende situatie verkeren zodat er vitale functies worden ondersteund. In je leerproces word je tevens ondersteund met verschillende dynamische e-learning modules. Klinisch redeneren loopt als een rode draad door de opleiding. En je leert de parameters te ordenen en te interpreteren volgens een vaste systematiek.

De opleiding Cardiac Care verpleegkundige kent de volgende leereenheden:

 • Introductie vervolgopleiding
 • Klinisch redeneren
 • Basis cardiologie
 • Vakverdieping basis cardiologie
 • Zuurstoftoediening en handbeademing
 • Vakverdieping Cardiac Care
 • Hartfalen
 • Specifieke hartaandoeningen
 • Advanced life support
 • Shock en hemodynamiek
 • Facultatief beademing

NB: per april 2021 wordt de NPPV in deze opleiding opgenomen.

Inschrijfprocedure

De instelling waar je werkzaam bent reserveert een opleidingsplaats bij de Frontoffice. Als de opleidingsplaats is bevestigd wordt er door de Frontoffice een inschrijflink naar de leidinggevende gemaild. Inschrijven is alleen mogelijk via de inschrijflink.

Doelgroep

Verpleegkundigen met een BIG-registratie en een dienstverband met een ziekenhuis.

Duur

De duur is minimaal 12 maanden, waarvan 33 lesdagen. Het minimum aantal praktijkuren is 1200 uur. De student heeft een dienstverband van minimaal 24 uur.

Startdata

De opleiding start jaarlijks in april en oktober. 

Kosten & offerte losse lesdagen

Kijk voor de kosten van deze opleiding en losse lesdagen op de pagina Prijslijsten Amstel Academie. Voor het volgen van losse leereenheden maken wij desgewenst een offerte op. Een offerteverzoek kun je vrijblijvend aanvragen bij Karin Jonker: k.jonker@vumc.nl.

Accreditatie 

Voor deze opleiding kan in samenspraak met Amstel Academie een CZO (College Zorg opleidingen) erkenning aangevraagd worden. Deze opleiding én de losse componenten van de opleiding zijn geaccrediteerd bij het kwaliteitsregister V&V. Na afronding van de scholing/opleiding worden de punten toegekend.

Bijzonderheden

De praktijkleerperiode vindt plaats binnen uw eigen instelling op een Cardiac Care Unit. Daarnaast wordt er stage gelopen op een Hartkatheterisatiekamer, OK en anesthesie. Het volgen van losse leereenheden als bijscholing is ook mogelijk. Na het behalen van het Cardiac Care diploma zijn er mogelijkheden om door te stromen naar andere verpleegkundige vervolgopleidingen. Er wordt binnen Amstel Academie zo veel mogelijk rekening gehouden met eerder verworven competenties van de student.

Algemene voorwaarden

Als je je inschrijft voor deze opleiding, ga je akkoord met de algemene voorwaarden van VUmc Amstel Academie. Je vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Doelgroep

Om toegelaten te worden tot deze verpleegkundige vervolgopleiding is het volgende vereist:

 • registratie in het BIG-register als verpleegkundige
 • een dienstverband met een ziekenhuis gedurende de opleiding

Meer informatie? Vraag het aan

Carina Backer

Wellicht ook interessant?

 1. De opleiding is er op gericht om patiënten, die door cardiovasculair en/of pulmonaal lijden ter op...
  Bekijk
 2. De opleiding is opgebouwd om medische zorg te verlenen aan de patiënten die een cardio-fysiologisch...
  Bekijk
 3. De inhoud van de opleiding is gericht op de verpleging van patiënten, die door cardiovasculair ter...
  Bekijk