Basis Acute Zorg (BAZ)

Voldoende zorgpersoneel is cruciaal, zeker in tijden van een pandemie. Vooral op de Spoedeisende Hulp en Intensive Care dreigt een tekort aan zorgprofessionals. Om dit tekort tegen te gaan en flexibeler in te kunnen inspringen op de zorgvraag is de nieuwe opleiding ‘Basis Acute Zorg’ (BAZ) ontwikkeld.

De BAZ opleiding wordt verzorgd door de Amstel Academie en biedt verpleegkundigen, die beschikken over een BIG registratie (HBO-V of MBO niveau 4 diploma) de kans zich de basisvaardigheden van de acute zorg eigen te maken.

De opleiding is te volgen als een van deze varianten:

 • als onderdeel van een verpleegkundige vervolgopleiding binnen het acute cluster (specialisatie tot ICU/ MCU/ CCV/ SEH/ REC/ AOA verpleegkundige)
 • als losse opleiding met een leerwerkplaats op een acute zorgafdeling, bijvoorbeeld als er wordt gewerkt met functiedifferentiatie/ 2 niveaus/ ondersteuners
 • als theoretische bijscholing/ vakverdieping (te behalen op elke afdeling)

De opleiding, die 6 maanden duurt, is opgebouwd uit een 4-tal beroepsactiviteiten, de zogenaamde EPA’s. In de opleiding is veel aandacht voor klinisch redeneren, waardoor de verpleegkundigen eerst onder supervisie, en later zelfstandig aan de slag kunnen.

De lessen worden gegeven door ervaren docenten met veel praktijkervaring, IC verpleegkundigen en intensivisten waardoor de aansluiting tussen theorie en praktijk zo optimaal mogelijk wordt aangeboden.

De Amstel Academie zet tevens sterk in op de professionele ontwikkeling door de BAZ verpleegkundigen tijdens de opleiding te coachen. Hierdoor ontwikkelen zij zich als mentaal sterke en communicatief vaardige krachten.

Na het afronden van de opleiding kunnen de verpleegkundigen aan de slag op de Intensive Care (IC), Medium Care (MC), Spoedeisende Hulp (SEH), Hartbewaking (CCU) en op de Acute Opname Afdeling (AOA), bijvoorbeeld als er gewerkt wordt met functiedifferentiatie/2 niveaus/ondersteuners. Deze opleiding biedt tevens een goede aanvulling van kennis voor verpleegkundigen op de overige afdelingen.

Leer meer over de EPA's, bekijk de animatie
bron CZO Flex Level

De opleiding Basisvorming Acute Zorg bestaat uit een 4-tal beroepsactiviteiten, de zogenaamde EPA’s.
Binnen de opleiding is ook aandacht voor studievaardigheden (met name de gedragscriteria onder Pro-actieve instelling) en Leerlijnen zoals (Communicatie, Klinisch redeneren en Interprofessioneel leren & samenwerken)
De theorie wordt afgewisseld met leren in de praktijk en de opleiding duurt circa 6 maanden.

De opleiding BAZ verpleegkundige kent de volgende EPA’s: :

 • AZ-FO-1: Controleren en onderhouden van de werkplek in de acute setting
 • AZ-FO-2: Zorgdragen voor de eerste (initiële) opvang van een zorgvrager binnen de acute setting
 • AZ-FO-3: Laagcomplexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting
 • AZ-FO-4: Midden complexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting

Inschrijfprocedure

De instelling waar je werkzaam bent, reserveert een opleidingsplaats bij de Frontoffice van de Amstel Academie. Als de opleidingsplaats is bevestigd wordt er door de Frontoffice een inschrijflink naar de leidinggevende gemaild. Inschrijven is alleen mogelijk via de inschrijflink.

De BAZ kan worden gevolgd als:

 • onderdeel van een verpleegkundige vervolgopleiding binnen het acute cluster (specialisatie tot ICU/ MCU/ CCV/ SEH/ REC/ AOA verpleegkundige)
 • losse opleiding met een leerwerkplaats op een acute zorgafdeling, bijvoorbeeld als er wordt gewerkt met functiedifferentiatie/ 2 niveaus/ ondersteuners
 • theoretische bijscholing/ vakverdieping (te behalen op elke afdeling)

Doelgroep

BIG-geregistreerde verpleegkundigen met een dienstverband bij een ziekenhuis.

Duur

De duur van deze opleiding 6 maanden

Startdata

Jaarlijks in april en oktober.

Inschrijfprocedure

Gedurende de gehele opleiding is de student in dienst van een instelling die ook de eventuele sollicitatieprocedure en de inschrijfprocedure in handen heeft; na aanname wordt de student door de instelling aangemeld bij de Amstel Academie.

Bevestiging van aanmelding en betaling

Na sluiting van de aanmeldingtermijn krijgt de student een bevestiging van deelname toegestuurd. 
De instelling ontvangt een factuur, die uiterlijk 30 dagen na ontvangst moet zijn voldaan.

Vrijstellingen

Vrijstellingen zijn mogelijk bij eerder gevolgde opleidingen die van toepassing zijn, in overleg met de instelling.

Algemene voorwaarden

Als je je inschrijft voor deze opleiding, ga je akkoord met de algemene voorwaarden van de Amstel Academie. Je vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze verpleegkundige vervolgopleiding is het volgende vereist:

 • registratie in het BIG-register als verpleegkundige
 • een dienstverband met een ziekenhuis gedurende de opleiding

Meer informatie? Vraag het aan

Susanne Oudsen