Intensive Care Verpleegkundige

Als Intensive Care verpleegkundige (IC) draag je de hoogcomplexe zorg voor patiënten met een interne aandoening, neurologische aandoening, een (poly) trauma en multiple orgaan falen (MOF). De reden voor opname op de afdeling IC is, dat deze aandoeningen ernstige consequenties kunnen hebben voor de vitale organen en het milieu interne. Er kan sprake zijn van een acute of levensbedreigende situatie, waarbij vitale functies moeten worden ondersteund of overgenomen.

In de opleiding tot intensive care-verpleegkundige leer je hoog complexe zorg te verlenen aan patiënten in een instabiele of levensbedreigende situatie. Je wordt opgeleid als spil in de zorg voor deze patiënten. Je wordt opgeleid om patiënten te verplegen in instabiele of levensbedreigende situaties waarbij meerdere vitale functies moeten worden ondersteund en overgenomen. Klinisch redeneren is een belangrijk onderdeel waarbij je leert alle parameters te ordenen en te interpreteren volgens een vaste systematiek.

De praktijkleerperiode vindt plaats op een of meerdere intensive care afdelingen. Daar leer je, aan de hand van een portfolio en in een toenemende moeilijkheidsgraad, hoog complexe zorg te verlenen. Daarnaast zijn er stages op een afdeling cardiac care, OK en anesthesie/recovery, en spoedeisende hulp. De opleiding wordt gedeeltelijk samen gevolgd met andere opleidingen uit het deelgebied acute zorg zoals spoedeisende hulp en cardiac care.

De VVO Intensive Care verpleegkundige kent de volgende leereenheden:

 • Klinisch redeneren
 • Basisvorming Acute Zorg
 • Basis Cardiologie
 • Zuurstoftoediening en Handbeademing (incl. zuurbase evenwicht)
 • Anesthesie
 • Beademing (basis en hoogcomplex)
 • Advanced Life Support
 • Shock en hemodynamiek
 • Algemene chirurgie
 • Hoogcomplexe zorg: Interne en neurologische aandoeningen, Nierfunctievervangende therapie, Multi Orgaan Falen en polytraum
 • Neurochirurgie (facultatief)
 • Cardiochirurgie (facultatief)

Klik hier voor een samenvatting van de leerstof van de opleiding tot Intensive Care Verpleegkundige.

Inschrijfprocedure

Om je te kunnen inschrijven voor de opleiding dien je een leerarbeidsovereenkomst te hebben met een instelling. Je leidinggevende in deze instelling beschikt over het inschrijfformulier. Je kunt dit inschrijfformulier, ingevuld en ondertekend door de instelling, digitaal opsturen naar aanmeldingenamsac@vumc.nl. Na ontvangst van het inschrijfformulier ontvang je een bevestiging per mail van ons.

Doelgroep

Verpleegkundigen met een BIG-registratie en een dienstverband met een ziekenhuis.

Duur

18 maanden, waarvan 41-44 lesdagen, afhankelijk van keuze voor facultatieve onderdelen.

Startdata

De opleiding start jaarlijks in de eerste week van april en oktober. 

Kosten

Kijk voor de kosten van deze opleiding op de pagina Prijslijsten Amstel Academie.

Accreditatie

Voor deze opleiding kan in samenspraak met Amstel Academie een CZO (College Zorg opleidingen) erkenning aangevraagd worden. Deze opleiding èn de losse componenten van de opleiding zijn geaccrediteerd bij het kwaliteitsregister V&V. Na afronding van de scholing/opleiding worden de punten toegekend. 

Inschrijfprocedure

Gedurende de gehele opleiding is de student in dienst van een instelling die ook de eventuele sollicitatieprocedure en de inschrijfprocedure in handen heeft; na aanname wordt de student door de instelling aangemeld bij Amstel Academie. Uiterlijk 3 maanden voor de start van de opleiding dient een volledig ingevuld inschrijfformulier in het bezit te zijn van Amstel Academie.

Bevestiging van aanmelding en betaling

Na sluiting van de aanmeldingstermijn krijgt de student een bevestiging van deelname toegestuurd. De instelling ontvangt een factuur, die uiterlijk 30 dagen na ontvangst moet zijn voldaan. Per opleiding is het maximum aantal studenten gesteld op 25. Bij meer dan 30 inschrijvingen wordt er met 2 groepen gestart. De definitieve inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Zij die niet geplaatst kunnen worden, komen op een reservelijst. Indien bij start van de opleiding de student niet geplaatst kan worden, wordt het overgemaakte bedrag gerestitueerd.

Vrijstellingen

Op grond van een eerder verworven competenties kan je in aanmerking komen voor vrijstelling van een deel van de opleiding. Daarvoor dien je voor de start van de opleiding schriftelijk een verzoek in bij de praktijkopleider. De vraag wordt beoordeeld door het hoofd van de sectie en in samenspraak met de opleider.

Algemene voorwaarden

Indien je je inschrijft voor deze opleiding ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Amstel Academie. Klik hier voor de algemene voorwaarden van Amstel Academie.

Om toegelaten te worden tot deze verpleegkundige vervolgopleiding is het volgende vereist

 • Registratie in het BIG-register als verpleegkundige
 • Een dienstverband (minimaal 24 uur*) met een ziekenhuis gedurende de opleiding

* Heb je een dienstverband van 24 uur, houd er dan rekening mee dat de opleiding langer duurt. De CZO vereiste is 2000 praktijkuren.

Meer informatie? Vraag het aan

Paula Blokpoel

Wellicht ook interessant?

 1. De Medium Care (MC) verpleegkundige draagt zorg voor patiënten die zijn opgenomen via de Intensive...
  Bekijk
 2. De master Critical Care (MCC) geeft hbo-verpleegkundigen die werkzaam zijn in de acute en zorg de...
  Bekijk
 3. Spoedeisende hulp is: breed, hectisch, technisch en de werkzaamheden zijn divers. Je komt patiënten...
  Bekijk