Intensive Care Verpleegkundige

In de opleiding tot intensivecareverpleegkundige werk je op de afdeling Intensive Care en leer je hoog complexe zorg te verlenen aan patiënten in een instabiele of levensbedreigende situatie.

Als je werkt op de IC afdeling krijg je te maken met een grote diversiteit en complexiteit aan ziektebeelden, de vele medisch specialisten, het gebruik van uitgebreide instrumenteel-technische voorzieningen en het uitvoeren van complexe farmacotherapeutische behandelingen. In de opleiding is klinisch redeneren een belangrijk onderdeel waarbij je leert alle parameters te ordenen en te interpreteren volgens een vaste systematiek. De praktijkleerperiode vindt plaats op een of meerdere intensive careafdelingen. Daar leer je, aan de hand van een portfolio en in een toenemende moeilijkheidsgraad, hoog complexe zorg te verlenen. Je stage volg je op een afdeling cardiac care, OK en anesthesie/recovery, en spoedeisende hulp. 

De opleiding volg je deels met andere opleidingen uit het deelgebied acute zorg, zoals medium care, cardiac care en recovery.

Lees een samenvatting van de leerstof van de opleiding tot intensive care-verpleegkundige. 

De VVO Intensive Care verpleegkundige kent de volgende leereenheden:

 • Klinisch redeneren
 • Basisvorming Acute Zorg
 • Basis Cardiologie
 • Zuurstoftoediening en Handbeademing (incl. zuurbase evenwicht)
 • Anesthesie
 • Beademing (basis en hoogcomplex)
 • Advanced Life Support
 • Shock en hemodynamiek
 • Algemene chirurgie
 • Hoogcomplexe zorg: Interne en neurologische aandoeningen, Nierfunctievervangende therapie, Multi Orgaan Falen en polytraum
 • Neurochirurgie (facultatief)
 • Cardiochirurgie (facultatief)

Klik hier voor een samenvatting van de leerstof van de opleiding tot Intensive Care Verpleegkundige.

Inschrijfprocedure

De instelling waar je werkzaam bent reserveert een opleidingsplaats bij de Frontoffice. Als de opleidingsplaats is bevestigd wordt er door de Frontoffice een inschrijflink naar de leidinggevende gemaild. Inschrijven is alleen mogelijk via de inschrijflink.

Doelgroep

Verpleegkundigen met een BIG-registratie en een dienstverband met een ziekenhuis.

Duur

18 maanden, waarvan 41-44 lesdagen, afhankelijk van keuze voor facultatieve onderdelen.

Startdata

De opleiding start jaarlijks in de eerste week van april en oktober. 

Kosten & offerte losse lesdagen

Kijk voor de kosten van deze opleiding en losse lesdagen op de pagina Prijslijsten Amstel Academie. Voor het volgen van losse leereenheden maken wij desgewenst een offerte op. Een offerteverzoek kun je vrijblijvend aanvragen bij Karin Jonker: k.jonker@vumc.nl.

Accreditatie

Voor deze opleiding kan in samenspraak met Amstel Academie een CZO (College Zorg opleidingen) erkenning aangevraagd worden. Deze opleiding èn de losse componenten van de opleiding zijn geaccrediteerd bij het kwaliteitsregister V&V. Na afronding van de scholing/opleiding worden de punten toegekend. 

Inschrijfprocedure

Gedurende de gehele opleiding is de student in dienst van een instelling die ook de eventuele sollicitatieprocedure en de inschrijfprocedure in handen heeft; na aanname wordt de student door de instelling aangemeld bij Amstel Academie. Uiterlijk 3 maanden voor de start van de opleiding dient een volledig ingevuld inschrijfformulier in het bezit te zijn van Amstel Academie.

Bevestiging van aanmelding en betaling

Na sluiting van de aanmeldingstermijn krijgt de student een bevestiging van deelname toegestuurd. De instelling ontvangt een factuur, die uiterlijk 30 dagen na ontvangst moet zijn voldaan. Per opleiding is het maximum aantal studenten gesteld op 25. Bij meer dan 30 inschrijvingen wordt er met 2 groepen gestart. De definitieve inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Zij die niet geplaatst kunnen worden, komen op een reservelijst. Indien bij start van de opleiding de student niet geplaatst kan worden, wordt het overgemaakte bedrag gerestitueerd.

Vrijstellingen

Op grond van een eerder verworven competenties kan je in aanmerking komen voor vrijstelling van een deel van de opleiding. Daarvoor dien je voor de start van de opleiding schriftelijk een verzoek in bij de praktijkopleider. De vraag wordt beoordeeld door het hoofd van de sectie en in samenspraak met de opleider.

Algemene voorwaarden

Indien je je inschrijft voor deze opleiding ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Amstel Academie. Klik hier voor de algemene voorwaarden van Amstel Academie.

Om toegelaten te worden tot deze verpleegkundige vervolgopleiding is het volgende vereist

 • Registratie in het BIG-register als verpleegkundige
 • Een dienstverband (minimaal 24 uur*) met een ziekenhuis gedurende de opleiding

* Heb je een dienstverband van 24 uur, houd er dan rekening mee dat de opleiding langer duurt. De CZO vereiste is 2000 praktijkuren.

Meer informatie? Vraag het aan

Paula Blokpoel
Coriëlle Rovers

Wellicht ook interessant?

 1. In de opleiding tot mediumcareverpleegkundige werk je op de medium care afdeling en leer je de van...
  Bekijk
 2. De master Critical Care (MCC) geeft hbo-verpleegkundigen die werkzaam zijn in de acute en zorg de...
  Bekijk
 3. Deze opleiding leert jou de zorg voor patiënten op de spoedeisende hulp te organiseren en hulp is...
  Bekijk