Reconstructieve urologie

Onze afdeling urologie heeft veel ervaring met reconstructieve urologie. Het herstellen van allerlei problemen rond blaas en plasbuis dus. We corrigeren afwijkingen aan de plasbuis die vaak voorkomen. Maar we hebben ook veel kennis en ervaring opgebouwd in erectiestoornissen of urineverlies (incontinentie) bij mannen. We staan als afdeling hierom zelfs bekend in heel Nederland. 

Alle afspraken, onderzoeken en diagnoses worden gedaan op onze polikliniek urologie.

Meer over de polikliniek urologie

Welke aandoeningen behandelen wij in Amsterdam Umc, locatie VUmc?

Op de afdeling reconstructieve urologie zijn wij gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met afwijkingen aan het genitaal. Bijvoorbeeld een penisbreuk of een cyste op de schaamlippen. Genitaal is de medische term voor geslachtsdeel. Een behandeling van deze afwijkingen kan soms met een operatie zijn. Vermoedt uw huisarts dat u een afwijking heeft? Dan kan hij of zij u voor onderzoek doorverwijzen naar onze polikliniek urologie. Als u al onder behandeling bent bij een uroloog kan deze u ook doorverwijzen naar ons. Bijvoorbeeld als onze extra kennis nodig is bij uw aandoening. Of als u graag een onafhankelijk advies van één van onze specialisten wilt, om een beslissing te nemen over uw behandeling. 

Ik wil een second opinion

Reconstructieve of hersteloperaties

Voor een aantal afwijkingen of aandoeningen is een operatie nodig om dit te herstellen. Voorbeelden van reconstructieve operatieve behandelingen die wij verrichten zijn:

  • cavernoplicatie of cavernoplastiek: dit is een correctie van een kromme penis, die aangeboren is of door de ziekte van Peyronie ontstaat
  • operatie bij een gebroken penis (penisbreuk)
  • hersteloperatie van de urinebuis (plasbuis) bij vernauwingen (urethrastrictuur)
  • microscopische hersteloperatie na sterilisatie bij de man (vasovasostomie)
  • microscopische behandelingen van spataderbreuk in de balzak (varicocele)
  • verwijderen van uitstulpingen (divertikels) of cyste rond de plasbuis bij de vrouw

Specialistisch centrum voor erectiestoornis en urineverlies bij mannen

Amsterdam UMC, locatie VUmc is een universitair medisch centrum. Dit betekent dat wij vaak topspecialistische zorg bieden. Dat heet ook wel derdelijnszorg. Zo zijn wij een derdelijns centrum voor de behandeling van mannen met erectiestoornis en mannen die urine verliezen als ze kracht zetten (stress urine incontinentie). Soms brengen we bij de behandeling ook een prothese aan (prothesiologie).

Oorzaken van een erectiestoornis

Bij een erectiestoornis stroomt er minder bloed naar de penis. Hierdoor neemt de kracht voor een erectie af. Een erectie krijgen kan dan moeilijk zijn. Of het is lastig deze vast te houden. Bij veel mannen komt het wel eens voor dat een erectie krijgen niet lukt. Maar gebeurt het vaak, dan is hebben we het over een stoornis. De oorzaak van een erectiestoornis kan een ongezonde leefstijl zijn, maar ook overgewicht, een te hoog cholesterol of te hoge bloeddruk, roken, suikerziekte (diabetes), veel alcohol drinken of drugsgebruik. Ook sommige medicijnen kunnen invloed hebben op de erectiekracht. 

Behandeling van een erectiestoornis in Amsterdam UMC, locatie VUmc 

Om een erectiestoornis te behandelen geven wij vaak tips mee voor een gezondere levensstijl. Bijvoorbeeld om af te vallen, te stoppen met roken of meer te bewegen. Ook zijn er hulpmiddelen die we kunnen inzetten. De vacuümpomp bijvoorbeeld, ook wel erectiepomp genoemd. Of we starten een behandeling met medicijnen zoals erectiepillen of (intracaverneuze) injecties.

Hebben deze oplossingen niet voldoende effect, dan kunnen we een erectieprothese inbrengen. De protheses die wij gebruiken zijn:

  • semirigide penisprothese (malleabele)
  • hydraulische penisprothese (met pomp)

Behandeling van urineverlies bij mannen in Amsterdam UMC, locatie VUmc 

Na een operatie, zoals bij de behandeling van prostaatkanker, blaaskanker of bij een andere prostaatoperatie, kan verlies van urine voorkomen. Door beschadiging van de zenuwen of van de sluitspier werkt deze spier niet meer goed. De sluitspier sluit de plasbuis dan niet meer helemaal af. Dit merkt u vooral bij kracht zetten zoals bij tillen, lachen of hoesten. Dit noemen we stress urine incontinentie. 

Onze (stoma)verpleegkundige begeleidt u op de polikliniek urologie bij de onderzoeken om de diagnose te kunnen stellen. Hierna kunt u kiezen voor een operatie om de stress urine incontinentie op te lossen. Ook hierbij maken we gebruik van een kleine prothese. Dit is afhankelijk van hoe ernstig het urineverlies is. Wij gebruiken twee verschillende protheses:

  • een mannelijk bandje (male sling) bij lichte tot matige incontinentie
  • een kunstsluitspier (sluitspierprothese voor mannen) bij matige tot ernstige incontinentie

Voor het onderzoek en de behandeling van incontinentie bij mannen zien we u op onze polikliniek urologie. Hiervoor heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of uroloog.

Naar de polikliniek urologie