Transgender-urologie

Amsterdam UMC, locatie VUmc is expert op het gebied van transgenders. Ook wel genderdysforie genoemd. We bieden behandeling en begeleiding aan mensen die van geslacht willen veranderen. Het specialisme urologie speelt in deze behandeling een belangrijke rol. 

Meer over het Kennis- en zorgcentrum Genderdysforie

Wat is een transgender?

Een transgender is iemand die geboren is als jongen of man, maar zich een meisje of vrouw voelt. Of andersom. Officieel heet dit genderdysforie. Vaak hebben kinderen al het gevoel dat zij ‘in het verkeerde lichaam’ geboren zijn. Maar dat hoeft niet. U kunt ook pas op latere leeftijd ontdekken dat u transgender bent.

Behandeling van genderdysforie bij Amsterdam UMC, locatie VUmc

Als u uw lichaam wilt laten veranderen naar het lichaam van het andere geslacht, noemen wij dat transseksualiteit. Amsterdam UMC, locatie VUmc heeft al vele jaren ervaring met het behandelen en begeleiden van transseksuele mensen. In binnen- en buitenland staan wij bekend als dé expert op dit gebied. Een behandeling bij een geslachtsverandering gebeurt in een team met verschillende artsen. Het is een samenwerking tussen de endocrinoloog (hormoonspecialist), psycholoog, gynaecoloog, plastisch chirurg, KNO-arts en dermatoloog. Sinds 2013 is het specialisme urologie onderdeel van dit speciale genderteam. 

Voor een afspraak met ons genderteam verwijst uw huisarts of behandelend arts u naar ons Kennis- en zorgcentrum Genderdysforie. Helaas kunnen de wachttijden voor een gesprek en een behandeling lang zijn. Wij doen ons uiterste best om de genderzorg uit te breiden, zodat wij u sneller kunnen helpen.

Meer over het Kennis- en zorgcentrum Genderdysforie

De betrokkenheid van urologie bij het genderteam

Van vrouw naar man-transitie 

De geslachtsverandering van vrouw naar man gebeurt in fasen. Na de screening en de gesprekken volgt de hormonale fase en de sociale rolwisseling. Komt u in aanmerking voor een operatie waarbij u uw geslacht definitief wijzigt? Dan kunt u kiezen voor een geslachtsaanpassende operatie (een metaidoioplastiek of een phalloplastiek). Wilt u na de operatie staand kunnen plassen? Dan construeren onze urologen in de penis direct een plasbuis. Wilt u na de operatie een erectie kunnen krijgen? Dan kunnen wij ook een erectieprothese plaatsen in de penis. Dit kan vanaf 1 jaar na de eerste operatie.

Bij de geslachtsaanpassende operatie hoort ook het construeren van een balzak. Na 6 maanden kunt u hierin een balprothese laten plaatsen.

Zijn er problemen of complicaties na de operatie? Dan komt u bij een van onze urologen terecht. Wij bekijken en analyseren uw problemen. Als dat nodig is, bieden wij een behandeling.

Van man naar vrouw-transitie

Verandert u in geslacht van man naar vrouw? Dan ziet u ons in principe niet tijdens uw behandeling. Tenzij u na de operatie (vaginaplastiek) problemen heeft met plassen. Dan bespreekt u uw klachten met een van onze urologen. Na de diagnose stellen wij een behandelplan op.

Meer informatie over het specialisme urologie