Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Uitgaan en alcohol

 

Natuurlijk kun je uitgaan, zoals ieder ander zonder diabetes. Alleen zul je van tevoren wat maatregelen moeten nemen. Je insulinedosis moet je misschien aanpassen. Het tijdstip van spuiten is misschien anders. Je gaat waarschijnlijk veel later naar bed. Slaap je daardoor de volgende ochtend uit? Veel vragen waarop geen pasklaar antwoord te geven is, want iedereen is weer anders, maar waar je wel over na moet denken. Bespreek het met je behandelaar.

Advies voor alcohol gebruik
Meer dan één à twee glazen per dag is voor niemand goed, in verband met beschadiging van je lever en andere organen. Op een lege maag alcohol gebruiken is voor niemand verstandig. Als je diabetes hebt, mag je best een glaasje alcohol gebruiken. Tref wel je maatregelen om een hypo te voorkomen. Iets eten in combinatie met alcohol is erg belangrijk voor jou.

Wat doet alcohol?
Alcohol komt via je maag in je dunne darm en komt daarna in je bloed. Alcohol wordt door de lever afgebroken. De lever is ook de reserve opslagplaats van glucose. Als je bloedglucosewaarde te laag is, zorgt je lever ervoor dat er extra glucose uit die voorraad in je bloedbaan komt. Als je alcohol gedronken hebt, wordt dit tegengehouden. Hierdoor ontstaat de kans op een hypo. Je lever heeft het te druk met het verwerken van die alcohol. Je hebt dus kans dat de lage bloedglucosewaarde aanblijft. Als je teveel alcohol drinkt, kun je dronken worden. Soms weet je dan niet meer wat je doet. Dit kan voor jou heel vervelend zijn. Je voelt een eventuele hypo niet aankomen. Je vergeet je bloedglucose te controleren of je eventuele avondinsuline te spuiten. Dit zijn belangrijke dingen om bij stil te staan. Houd er rekening mee dat er een hypo kan ontstaan, heel lang na het alcoholgebruik (bijvoorbeeld 's nachts). Ben je gezellig uit geweest en kom je 's nachts thuis, duik dan niet meteen je bed in. Controleer je bloedglucose en eet voor alle zekerheid nog wat. Ook als je bloedglucosewaarde goed is.

printen