Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Diabetes en seks

Het is een bekend gegeven dat ziek-zijn een grote invloed kan hebben op het seksuele leven. Hiermee bedoelen we niet alleen het seksueel presteren maar ook verlangens en gevoelens van intimiteit. Seksuele problemen bij diabetes kunnen lichamelijk van aard zijn. Vaak zijn er ook psychische en relationele factoren in het spel. Zo kunnen aanpassingsproblemen rond de diabetes of spanningen in iemands relatie of op het werk, de zin in seks sterk beïnvloeden. Ook schaamte en angstgevoelens kunnen een rol spelen. Bijvoorbeeld schaamte rond het eigen lichaam of een insulinepompje en angst voor hypo's tijdens het vrijen.

Mannen met diabetes
Het is bekend dat mannen met diabetes een verhoogde kans hebben op erectieproblemen. Ongeveer de helft van de mannen met diabetes krijgt in de loop van de tijd te maken met erectieproblemen. Overigens komen erectiestoornissen in het algemeen bij mannen boven de vijftig jaar veelvuldig voor. Dat de erectie bij mannen met diabetes vaker problemen geeft, heeft vooral te maken met een verslechterde doorbloeding van de kleine bloedvaten. Daarnaast kunnen aantasting van de zenuwen (neuropathie) en wisselende bloedglucosewaarden een rol spelen. Behandeling van erectieproblemen kan geschieden met behulp van bloedvatverwijdende injecties of een 'erectiepil'. Meer informatie over de achtergronden van erectiestoornissen vindt u op www.erectieplein.nl.

Vrouwen met diabetes
Lange tijd is er weinig aandacht geweest voor het seksueel functioneren van vrouwen met diabetes. In tegenstelling tot mannen, zouden vrouwen met diabetes weinig of geen problemen met de seks ervaren. Recente onderzoeken laten zien dat verminderde zin in vrijen, pijn bij het vrijen, verminderde opwinding en moeilijker vochtig worden, vaak voorkomen. Het moeilijk vochtig worden van de vagina en de pijnklachten lijken vooral samen te hangen met een matige diabetesregulatie en vaak voorkomende schimmelinfecties.

Hulp bij seksuele problemen
Het bespreekbaar maken van uw probleem is de eerste stap. Vraag daarom aandacht voor uw seksuele problemen bij uw behandelend arts of diabetesverpleegkundige. Voor informatie en persoonlijke vragen kunt u ook de Diabetesinformatielijn bellen (033) 4630566. Voor meer informatie over seksuologische problemen en hulpverlening kunt u www.seksualiteit.nl raadplegen en www.seksuologen-nederland.nl.

Onderzoek
In 2010 deed het Diabetescentrum van het VU medisch centrum onderzoek naar de zorgbehoefte van diabetespatienten op seksueel gebied. Bekijk hier de resultaten .

printen