Spoedeisende Hulp Verpleegkundige

Spoedeisende hulp is: breed, hectisch, technisch en de werkzaamheden zijn divers. Je komt patiënten met veel verschillende aandoeningen tegen op deze afdeling. De opleiding Spoedeisende Hulp Verpleegkundige leert je de zorg rondom deze patiënten te organiseren en coördineren. Tijdens het praktische deel van de opleiding loop je stage om verder te leren in de praktijk.

Bij Spoedeisende Hulp gaat het om patiënten met een breed scala aan problemen en klachten, waarvan de urgentie en zorgvraag vastgesteld moet worden. Klinisch redeneren volgens Pro Active Nursing is een belangrijk onderdeel binnen de opleiding waarbij je leert volgens een vaste systematiek parameters te ordenen, te interpreteren, het klinisch beeld te beredeneren op zowel somatisch, psychosociaal als op het vlak van de ADL en op een passende wijze te interveniëren. In de opleiding wordt tevens gebruik gemaakt van de specifieke methodieken die op een spoedeisende hulp afdeling gebruikt worden. Te denken valt aan de ABCDE methodiek en Triage. In de praktijk leert de student, met behulp van een portfolio, in een opklimmende moeilijkheidsgraad, hoog complexe zorg te verlenen. De praktijkleerperiode vindt plaats op een afdeling Spoedeisende Hulp. Daarnaast zijn er stages op een externe afdeling waaronder: de Intensive Care, Cardiac Care, ambulance of elders.

De VVO SEH Verpleegkundige kent de volgende leereenheden:

generiek voor alle VVO opleidingen

 • Introductie
 • Klinisch redeneren
 • Zuurstoftoediening en handbeademing
 • ALS
 • Cardiologie Basis en Vakverdieping

Vakspecifiek SEH:

 • Beademing Basis
 • Opvang van de traumapatiënt (aparte certificaat)
 • Het Acuut Zieke Kind (aparte certificaat)
 • Interne geneeskunde
 • Temperatuurregulatie en fysisch letsel
 • Neurologie
 • Psychiatrie
 • Obstetrie en Gynaecologie
 • Shock en hemodynamiek
 • Vakverdieping SEH kind
 • Vakverdieping SEH volwassene

De opleiding wordt gedeeltelijk samen gevolgd met andere opleidingen van Acute Zorg zoals:  Intensive Care, Medium Care en Cardiac Care.  

Inschrijfprocedure

Gedurende de gehele opleiding is de student in dienst van een instelling die ook de eventuele sollicitatieprocedure en de inschrijfprocedure in handen heeft; na aanname wordt de student door de instelling aangemeld bij Amstel Academie. Uiterlijk 3 maanden voor de start van de opleiding dient een volledig ingevuld inschrijfformulier in het bezit te zijn van Amstel Academie.

Doelgroep

Verpleegkundige met een dienstverband (minimaal 24 uur) met een ziekenhuis

Kosten

Kijk voor de kosten van deze opleiding op de pagina Prijslijsten Amstel Academie.

Data

De opleiding start  drie keer per jaar: januari, april en oktober.  

Duur

12-18 maanden, waarvan 19-36 lesdagen, afhankelijk van de keuze voor facultatieve onderdelen door eerder verworven competenties.

Accreditatie

Deze opleiding én de losse componenten van de opleiding zijn geaccrediteerd bij het kwaliteitsregister V&V. Na afronding van de scholing/opleiding worden de punten toegekend.

Bijzonderheden

Het is mogelijk om losse leereenheden of leeractiviteiten als bijscholing te volgen. 

Instroomtraject SEH verpleegkundige

Voor studenten met een recent behaald ICV/MCV/CCV/REC diploma, is het mogelijk om 3 maanden later in te stromen. De duur van de opleiding is afhankelijk van eerder verworven competenties en de afspraken die met de praktijk gemaakt worden. Duur 6-15 maanden, waarvan 22 lesdagen.

Bevestiging van aanmelding en betaling 

Na sluiting van de aanmeldingtermijn krijgt de student een bevestiging van deelname toegestuurd. De instelling ontvangt een factuur, die uiterlijk 30 dagen na ontvangst moet zijn voldaan. Per opleiding is het maximum aantal studenten gesteld op 25. Bij meer dan 30 inschrijvingen wordt er met 2 groepen gestart. De definitieve inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst.

Vrijstellingen

Op grond van een eerder verworven competenties kan een student in aanmerking komen voor vrijstelling van een deel van de opleiding. De praktijkopleider dient namens de student een aanvraag in bij de opleider van de Amstel Academie. De praktijkopleider ontvangt tevens antwoord en zal de student hierover informeren.

Offerte losse lesdagen

Prijs losse lesdag: € 185,-.
Voor het volgen van losse leereenheden maken wij desgewenst een offerte op. Een offerteverzoek kun je vrijblijvend aanvragen bij Karin Jonker: k.jonker@vumc.nl.

Algemene voorwaarden

Als je je inschrijft voor deze opleiding, ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Amstel Academie. Je vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze verpleegkundige vervolgopleiding is het volgende vereist:

 • registratie in het BIG-register als verpleegkundige
 • een dienstverband (minimaal 24 uur) met een ziekenhuis gedurende de opleiding

Meer informatie? Vraag het aan

Annegino Marsman
Coriëlle Rovers

Wellicht ook interessant?

 1. In deze opleiding leer je vroege postoperatieve complicaties herkennen, bewaken en voorkomen. In de...
  Bekijk
 2. De (vaak) acute gezondheidsproblematiek bij een patiënt op de Acute Opname afdeling (AOA) vraagt om...
  Bekijk
 3. Wil je werken op een Cardiac-Care Unit waar het verzorgen van de patiënt met een acuut probleem dan...
  Bekijk
 4. Als Intensive Care verpleegkundige (IC) draag je de hoogcomplexe zorg voor patiënten met een een en...
  Bekijk