Omgaan met beperkingen - mensen met dementie in verpleeghuis

Interventies voor mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen zijn gericht op mensen in de milde tot ernstige stadia van dementie.

De hieronder beschreven interventies zijn voornamelijk gericht op het tegengaan van de snelle achteruitgang in cognitie, spraak of fysiek functioneren bij mensen met dementie.

Het aantal sterren op de factsheets geeft aan hoe groot de bewijskracht van het onderzoek is.

Cognitieve therapie

Cognitieve therapie is erop gericht cognitieve achteruitgang te vertragen, of de cognitieve capaciteit te vergroten, door het stimuleren van het geheugen en denken. Het omvat therapieën als cognitieve stimulatie en cognitieve rehabilitatie. In deze therapieën wordt gebruik gemaakt van oefeningen om aandacht te verbeteren en van een grote variatie aan activiteiten, zoals woord spelletjes, puzzels, muziek, gesprekken over bepaalde thema's en praktische activiteiten zoals tuinieren. Over het algemeen wordt cognitieve therapie gedaan door getraind personeel in een kleine groep mensen met dementie en vinden de therapieën minstens twee maal per week plaats.

    Huisdiertherapie

    Doordat dieren niet oordelen zijn ze die ideale therapeut voor mensen die behoefte hebben aan gezelschap, vooral voor mensen met een fysieke of mentale beperking. In onderzoek is aangetoond dat therapiedieren kunnen sociaal gedrag bij mensen met dementie bevorderen, daarnaast kunnen ze agitatie verminderen. 

      Muziektherapie

      Bij muziektherapie worden muziek en andere geluiden gebruikt om het gevoel van welbevinden bij mensen met dementie te herstellen of te vergroten. In de muziektherapiesessies kan of individueel of in een groep muziek worden afgespeeld. In groepen worden mensen vaak aangemoedigd actief mee te doen.

        Psychomotorische therapie

        Door middel van fysieke activiteit (sport, spel, lichaamsbeweging) kan psychomotorische therapie mensen met dementie helpen bij het omgaan met de praktische, emotionele en sociale gevolgen van de ziekte.