Ontwikkelen en behouden van sociale relaties - mensen met dementie in verpleeghuis

Door hun ziekte kunnen mensen met dementie zich sociaal geïsoleerd voelen. Hierdoor kunnen sociale relaties met familie en vrienden verstoord raken.

Er zijn effectieve interventies die zich richten op het herstellen van sociaal contact en het in stand houden van communicatie met anderen.

Het aantal sterren op de factsheets geeft aan hoe groot de bewijskracht van het onderzoek is.

Gedragstherapie

Het doel van gedragstherapie is het verminderen van gedrags- en stemmingssymptomen die geassocieerd zijn met dementie, zoals depressie, agitatie en agressie. De therapie heeft een probleemoplossende benadering. Er wordt gekeken naar de oorzaken en redenen van het gedrag en vervolgens worden er andere strategieën aangenomen, waarmee wordt geprobeerd het specifieke gedrag te veranderen.

    Geindividualiseerde interventies

    Interventies die individueel aangepast zijn aan de behoeften van mensen met dementie. 

    Muziektherapie

    Bij muziektherapie worden muziek en andere geluiden gebruikt om het gevoel van welbevinden bij mensen met dementie te herstellen of te vergroten. In de muziektherapiesessies kan of individueel of in een groep muziek worden afgespeeld. In groepen worden mensen vaak aangemoedigd actief mee te doen.

      Psychomotorische therapie

      Door middel van fysieke activiteit (sport, spel, lichaamsbeweging) kan psychomotorische therapie mensen met dementie helpen bij het omgaan met de praktische, emotionele en sociale gevolgen van de ziekte.

        Reminiscentie

        Bij reminiscentie worden gesprekken gevoerd over activiteiten, gebeurtenissen en ervaringen uit het verleden, waarmee de cognitieve capaciteiten en de mogelijkheid om deel te blijven nemen aan normale activiteiten van het dagelijkse leven behouden blijven. Vaak worden video's, foto's, muziek en levensboeken gebruikt ter ondersteuning. Tijdens remeniscentie activiteiten worden in een-op-een of in groepsgesprekken gebeurtenissen en ervaringen uit het verleden besproken. Video's , foto's, kranten, knipboeken, plakboeken en levensboeken worden vaak gebruikt als hulpmiddel. Het doel van reminiscentie is het bieden van een prettige activiteit en een middel om met anderen te kunnen blijven communiceren. Daarnaast kan reminiscentie ook herkenning en emotionele steun bieden (ook voor mantelzorgers) bij het omgaan met de veranderingen en verliezen die mensen doorgaan als het gevolg van dementie.

          Zintuigactivering

          Deze therapie zorgt voor stimulatie via tast, visie, gehoor, reuk en smaak en wordt meestal uitgevoerd in een speciaal aangepaste ruimte. Het doel van zintuigactivering is het creëren van een veilige omgeving en stimulatie, waarbij de controle bij de persoon met dementie ligt. Snoezelen is een bekende vorm van zintuigactivering.