Expertisecentrum hoofd-halstumoren

Het Expertisecentrum Hoofd-halstumoren zorgt voor patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied. Iedere patiënt wordt gezien en behandeld door een team van specialisten uit verschillende disciplines. Onze afdeling KNO / hoofd-halschirurgie is trekker van het expertisecentrum en geniet zowel nationaal als internationaal veel aanzien op klinisch en wetenschappelijk gebied. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft ons centrum officieel erkend als expertisecentrum voor hoofd- halstumoren.

Als uw verwijzend arts bij u een kwaadaardig gezwel vermoedt in het hoofd-halsgebied, wordt u verwezen naar het Expertisecentrum Hoofd-halstumoren van Amsterdam UMC. U kunt binnen een week bij ons terecht. Na uw eerste afspraak hier krijgt u meestal binnen een week alle uitslagen en een behandelplan.

Zorg waar wij goed in zijn

PET MRI scan

Zowel nationaal en internationaal lopen we voorop op het gebied van innovatie. We maken in het diagnostische- en het behandeltraject gebruik van de modernste technieken. Zo beschikt Amsterdam UMC bijvoorbeeld als enige ziekenhuis in Nederland al sinds 2012 over een PET MRI scan die het mogelijk maakt nog nauwkeuriger beeldvorming te bewerkstelligen.

Da Vinci Si operatierobot

Sinds 2016 gebruiken we de da Vinci Si operatierobot. Met deze robot kunnen we moeilijk bereikbare plaatsen in de keelholte toch benaderen met een relatief beperkte operatie. Zo kunnen we kleine tumoren in de keel chirurgisch verwijderen. Ook kunnen we op een gerichtere manier zoeken naar een tumor bij patiënten met een uitzaaiing in de hals waarvan de bron niet is gevonden bij eerder onderzoek. Inmiddels hebben we als voorloper in Nederland ruime ervaring met deze operatietechniek.

Uniek tumorlaboratorium

We werken altijd volgens de laatste inzichten en doen voortdurend onderzoek om de behandelingen te optimaliseren. Het centrum heeft een voor Europa uniek tumorlaboratorium van waaruit basaal en translationeel (onderzoek 'vertaald' naar daadwerkelijke toepasbaarheid in de praktijk) wordt gedaan. Ook maken we gebruik van de nieuwste bestralingstechnieken en doen we onderzoek naar inzetbaarheid van bijvoorbeeld immunotherapie binnen de hoofd- hals oncologie.

Persoonlijke benadering, behandeling op maat

Wekelijks komt een werkgroep bijeen in een overleg met andere specialisten om alle individuele behandelplannen te bespreken en op te stellen. Iedere patiënt ontvangt op basis daarvan een persoonlijke, geïndividualiseerde behandeling en revalidatie, steeds zo goed mogelijk afgestemd op zijn of haar individuele behoeften.

1

Onderzoek naar kwaliteit van leven

We besteden uitgebreid aandacht aan de kwaliteit van leven van onze patiënten en hun naasten. Dit doen we in onze zorg en in het wetenschappelijk onderzoek, zodat we ook hier steeds betere zorg kunnen geven.

Multidisciplinair

Binnen ons expertisecentrum zijn betrokken en ervaren zorgprofessionals werkzaam uit alle specialismen die bij hoofd-halstumoren betrokken zijn zoals onder andere de afdelingen KNO / hoofd-halschirurgie, mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie, radiotherapie, medische oncologie, radiologie en pathologie. Ook verpleegkundigen en paramedici zijn intensief betrokken bij de behandeling.

Contactgegevens en locaties

Dit expertisecentrum valt onder de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde. Wilt u meer informatie? Dan kunt u ook direct bellen naar de polikliniek (020 - 444 1122) of mailen naar KNO@vumc.nl.

Als u wordt opgenomen bij het centrum voor hoofd-halsoncologie komt u op de verpleegafdeling te liggen die past bij uw behandeling of operatie.

Verwijzers kunnen contact opnemen met het secretariaat. Bent u een patiënt? Dan verzoeken wij u contact op te nemen via het telefoonnummer dat u hierboven bij polikliniek vindt.

Secretariaat:
020 - 444 1140
020 - 444 0505 (fax)
KNO@vumc.nl

Uw artsen en zorgverleners

Alle artsen en zorgverleners
E. Bolk Klinisch linguïst
J.H Bretschneider
Jochen Bretschneider KNO-arts, Docent
Christine van Gogh
C. van Gogh KNO-arts
S.T. Goverts Klinisch fysicus-audioloog, hoofd Universitair Audiologisch Centrum
M.W. Kaandorp Klinisch fysicus-audioloog
René Leemans
René Leemans KNO-arts/Hoofd-halschirurg Afdelingshoofd KNO-heelkunde/Hoofd-halschirurgie Lid directoraat VUmc Cancer Center Amsterdam Voorzitter divisie II
Paul Merkus
Paul Merkus KNO-arts, oorspecialist Plaatsvervangend opleider, opleiding KNO
Y.J.W. Simis Klinisch fysicus-audioloog
Frits Smit
Frits Smit KNO-arts
N.J. Versfeld Klinisch fysicus-audioloog
Stijn van Weert
Stijn van Weert KNO- arts Hoofd-halschirurg

Wachttijden

Als u een medische indicatie heeft, kan de wachttijd verkort worden. Uw verwijzend arts dient dat te overleggen met de medisch specialist.

Polikliniek
Afhankelijk van de reden van verwijzing
Ziekenhuisopname
Afhankelijk van de behandeling
Laatst aangepast: oktober 2018

Patiënteninformatie centrum voor hoofd-halsoncologie

Wilt u meer weten over dit centrum of de onderzoeken en behandelingen die we uitvoeren? Bekijk dan onderstaande informatie.

Waarom Amsterdam UMC

We zijn trots op onze zorgverlening. Daarom delen wij graag onze prestaties.

Uw mening telt

Wij horen graag uw mening over onze zorg. Deel uw mening en help ons onze zorg te verbeteren.

Kosten en vergoedingen

Wat kost een onderzoek of behandeling? En vergoedt de verzekering dit?

Voorzieningen

Is er gratis koffie? Wifi? Waar koop ik een broodje? Bekijk het overzicht van alle voorzieningen.

Heeft u vragen

De medewerkers van ons service centrum helpen u graag verder.

Uw rechten en plichtten

Informatie over behandeling, veilige zorg en het academisch karakter van Amsterdam UMC.

Dit centrum is binnen binnen Amsterdam UMC, locatie VUmc verbonden aan ...

Research

Amsterdam UMC is een academisch ziekenhuis. Dat betekent dat wij dagelijks onderzoek doen naar aandoeningen en behandelingen. Bekijk hier welke onderzoeken dit] uitvoert.

Verwijzers

Voor verwijzers hebben wij een aparte pagina. Hier vindt u informatie over hoe u uw patiënt kunt verwijzen naar Amsterdam UMC. Ook voor de contactgegevens kunt u terecht op deze pagina.

Professionals

Bent u een onderzoeker of arts? En wilt u in contact komen met onze artsen of gebruik maken van onze faciliteiten? Lees hier hoe u onze professionals kunt bereiken.