Medische psychologie

Ziek-zijn, medisch onderzoek en behandeling kunnen zwaar zijn voor u en uw omgeving en vergen veel van uw aanpassingsvermogen. De last van ziek-zijn kan soms te zwaar te worden.
De medewerkers van onze afdeling medische psychologie bieden begeleiding en behandeling bij verwerkings- en aanpassingsproblemen en ziekte gerelateerde psychische klachten.
Voor een afspraak met één van onze zorgverleners dient u in behandeling te zijn bij een medisch specialist in Amsterdam UMC.

Afspraken in Amsterdam UMC, locatie VUmc: hoe werkt het?

Wilt u een eerste afspraak maken bij Amsterdam UMC, dan heeft u een verwijzing nodig van uw (huis)arts of specialist. Hier vindt u meer algemene informatie over het maken van een afspraak.


Een vervolgafspraak maken, wijzigen of annuleren?

Heeft u al eerder een afspraak gehad? Dan kunt u op verschillende manieren een vervolgafspraak maken. Ook kunt u een afspraak wijzigen of annuleren. Meer algemene informatie over vervolgafspraken maken wijzigen of anuleren.

Contactgegevens en locaties

icoon locatie gebouw

Amsterdam UMC, locatie VUmc 
Polikliniekgebouw
De Boelelaan 1118
1081 HZ Amsterdam

Amsterdam UMC, locatie VUmc 
Ziekenhuisgebouw
De Boelelaan 1117
1081 HV Amsterdam

Ga voor meer informatie naar de routebeschrijving voor auto en fiets, parkeren en openbaar vervoer om bij Amsterdam UMC, locatie VUmc te komen.

Bereikbaar op werkdagen van 08:30 - 16:30 uur 

Telefoonnummers patiëntenadministratie

Volwassenen: 020 - 444 0190
Kinderen: 020 - 444 0861
Medische neuropsychologie: 020 - 444 0190
Diabetes Mentaal: 020 - 444 0190
Gender en seksuologie: 020 - 444 0542
Medisch maatschappelijk werk: 020 - 444 2507

Email

Volwassenen: medpsych@vumc.nl
Kinderen: kinpsych@vumc.nl
Diabetes Mentaal: diabetesmentaal@vumc.nl
Gender en seksuologie: genderteam-poli@vumc.nl

Zorg waar wij goed in zijn

Medische psychologie voor volwassenen

De medisch psycholoog kan worden ingeschakeld bij psychische klachten en problemen in het omgaan met ziekte. De psycholoog is goed op de hoogte van uw aandoening en werkt nauw samen met de medisch specialist.

De kinderpsycholoog

Ziek zijn, medisch onderzoek en behandeling kunnen een zware belasting betekenen voor kinderen en hun omgeving. Omgaan met de lichamelijke, emotionele en sociale gevolgen van de ziekte en de behandeling doet vaak een sterk beroep op het aanpassingsvermogen van het kind, en hun omgeving (ouders, broertjes en zusjes).

Psychologische zorg bij diabetes (Diabetes Mentaal)

Diabetes noemen we ook wel suikerziekte. De aandoening kan grote invloed hebben op uw dagelijks leven. Onze psychologische zorg richt zich op diabetespatiënten met (ernstige) acceptatieproblemen, depressieve klachten, angst voor hypoglycaemie, en spuit- en/of prikangst

Genderdysforie en seksuologie

Als medisch psychologen zijn we nauw betrokken bij kinderen, adolescenten en volwassenen met genderproblematiek en geslachtsdifferentiatiestoornissen. We bieden zorg tijdens het gehele traject; van diagnostiek tot behandeling en begeleiding tijdens geslachtsverandering. We verlenen deze zorg samen met andere specialisten in multidisciplinaire teams.

Medische neuropsychologie

De medische neuropsychologie richt zich op psychologische diagnostiek en zorg bij neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer, epilepsie, MS en hersentumoren. Als u specifieke klachten (zoals angst of depressie) heeft die samenhangen met uw ziekte of medische behandeling, wordt u doorgaans een kortdurende behandeling binnen VUmc aangeboden.

Medisch maatschappelijk werk

Ziekte, behandeling of opname in het ziekenhuis kunnen een extra belasting zijn. Het doet een beroep op uw aanpassingsvermogen als patient. Wanneer het u niet lukt om zelf een nieuw evenwicht te vinden, of als blijkt dat belemmeringen behandeling en herstel in de weg staan, heeft u wellicht behoefte aan psychosociale steun.

Uw artsen en zorgverleners

Alle artsen en zorgverleners
Martin Klein
Martin Klein Klinisch neuropsycholoog

Wachttijden

Het liefst helpen wij u zo snel mogelijk. De werkelijkheid is helaas dat voor verschillende behandelingen een wachttijd bestaat. Dat betekent dat u niet altijd direct terecht kunt voor een eerste afspraak, een onderzoek, behandeling of opname.

Patiënteninformatie

Wilt u meer weten over dit specialisme of de onderzoeken en behandelingen die we uitvoeren? Bekijk dan onderstaande informatie.

Waarom Amsterdam UMC

We zijn trots op onze zorgverlening. Daarom delen wij graag onze prestaties.

Uw mening telt

Wij horen graag uw mening over onze zorg. Deel uw mening en help ons onze zorg te verbeteren.

Kosten en vergoedingen

Wat kost een onderzoek of behandeling? En vergoedt de verzekering dit?

Voorzieningen

Is er gratis koffie? Wifi? Waar koop ik een broodje? Bekijk het overzicht van alle voorzieningen.

Heeft u vragen

De medewerkers van ons service centrum helpen u graag verder.

Uw rechten en plichtten

Informatie over behandeling, veilige zorg en het academisch karakter van Amsterdam UMC.

Informatie voor onderzoekers, verwijzers en professionals

Research

Amsterdam UMC is een academisch ziekenhuis. Dat betekent dat wij dagelijks onderzoek doen naar aandoeningen en behandelingen. Bekijk de researchinformatie van medische psychologie.

Verwijzers

Voor verwijzers hebben wij een aparte pagina. Hier vindt u informatie over hoe u uw patiënt kunt verwijzen naar Amsterdam UMC. Ook voor de contactgegevens kunt u terecht op deze pagina.

Professionals

Bent u een onderzoeker of arts? En wilt u in contact komen met onze artsen of gebruik maken van onze faciliteiten? Lees hier hoe u onze professionals kunt bereiken.