Betrokken en zorgvuldig - Kennis maakt ons beter

Wat onderzoeken wij?

Wat onderzoeken wij
Ons onderzoek richt zich op drie onderwerpen:
 
1. Immunologie & kanker
Een veelbelovende behandeling tegen kanker zit al in ons lichaam: het afweersysteem, ook wel immuunsysteem genoemd. Onze afweercellen beschermen ons tegen virussen en bacteriën, maar ze kunnen ook tumorcellen bestrijden. Dat gaat niet vanzelf, omdat tumorcellen ons immuunsysteem proberen te misleiden. We zijn al een stuk op weg, we passen immuuntherapie al succesvol toe bij bepaalde soorten longkanker en melanomen (huidkanker). Maar meer onderzoek is nodig om erachter te komen hoe we deze afweercellen kunnen helpen kanker te bestrijden. Ons uiteindelijke doel is een vaccinatie tegen kanker ontwikkelen.

2. Beeldgestuurde therapie & biomarkers
Geen kanker is hetzelfde. Door alle kenmerken van de ziekte gedetailleerd in kaart te brengen, proberen we de behandeling zo goed mogelijk af te stemmen op de individuele patiënt. Geavanceerde beeldtechnieken en het onderzoek van biomarkers in het lichaam kunnen helpen om deze speciale eigenschappen te ontdekken. Biomarkers kunnen ons vertellen wat er in het lichaam gaande is. Met behulp van deze unieke eigenschappen kunnen we steeds vaker voorspellen welke behandeling het meest effectief zal zijn. Zo willen we in de nabije toekomst voor iedere patiënt een op maat gemaakte behandeling bieden.

3.  Behandeling & kwaliteit van leven
Al onze mooie onderzoeksresultaten willen we zo snel mogelijk in de praktijk toepassen, zodat patiënten direct baat hebben van de meest recente inzichten. Het continu verbeteren en ontwikkelen van onze behandelstrategieën en technieken staat voorop. Dit doen we door onderzoekers en artsen nauw met elkaar te laten samenwerken. Niet alleen de ziekte kanker, maar ook de kwaliteit van leven van patiënten met kanker vinden we belangrijk. Kanker heeft een grote invloed op het (dagelijks) leven van een patiënt. Fysiek en  mentaal. We onderzoeken continu hoe we patiënten kunnen helpen - ondanks ongemakken en beperkingen - hun levenskwaliteit te verbeteren.

printen