Klinische arbeidsgeneeskunde en beroepsziekten

Algemene opdracht
Werk is om tal van redenen belangrijk, maar toch raken te veel werknemers ziek of gewond door hun werk. Onze missie is bij te dragen aan de gezondheid en veiligheid van werknemers en beroepsziekten te voorkomen door onderzoek, onderwijs en klinische- en bedrijfsgeneeskundige zorg.

Algemene doelstellingen
Wij initiëren en verrichten zowel epidemiologisch als translationeel onderzoek dat relevant is voor werknemers, werkgevers en professionals in de bedrijfsgezondheidszorg. Wij leveren aantrekkelijk en effectief onderwijs in arbeidsgeneeskunde binnen de curricula van de medische opleidingen van de VU en UvA en binnen nascholingsprogramma's voor medici. In de klinische- en bedrijfsgeneeskundige zorg leveren wij topreferente zorg aan werknemers met complexe beroepsziekten.

Verspreiding en impact
Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten en Cochrane Work dragen bij aan de verspreiding van wetenschappelijke kennis naar beleidsmakers, werknemers, werkgevers en zorgprofessionals, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. De Polikliniek Mens en Arbeid is een landelijk expertcentrum voor (vaststelling van) complexe beroepsziekten.

Onze onderzoeksprojecten
De preventie van beroepsziekten en ziekteverzuim en de bevordering van arbeidsparticipatie in de klinische zorg, staan centraal in onze onderzoeksprojecten. De nadruk ligt op nauwe samenwerking en gedeeld eigenaarschap tussen de onderzoekers, gezondheidswerkers en werkorganisaties om de implementatie en daarmee de impact te waarborgen.

Onderwerpen en benaderingen
Hoofdonderwerpen zijn etiologie, diagnose en preventie van beroepsziekten, zoals werkgerelateerde geestelijke gezondheidsproblemen en aandoeningen aan huid en bewegingsapparaat. Ter bevordering van de arbeidsparticipatie bestuderen we interventies voor patiënten met cardiologische, psychische, musculoskeletale en neurologische aandoeningen in de klinische zorg. Vroegtijdige signalering van ziekten of risico's op ziekteverzuim en een gepersonaliseerde aanpak door de ontwikkeling van preventiestrategieën staan centraal. Om onze doelen te bereiken werken wij nauw samen met (inter)nationale instellingen, klinische afdelingen en arbodiensten. Het onderzoek omvat epidemiologische, klinische en observationele studies en de synthese van bewijsmateriaal. Voor onze medewerkers en promovendi zorgen wij voor persoonlijke en deskundige begeleiding in een veilige omgeving met ruime mogelijkheden voor autonomie en zelfontplooiing.

Onderzoekslijnen van deze sectie zijn te vinden via de website van Amsterdam UMC onderzoek

Prof. dr. C.A.M. van Bennekom
Dr. J.L. Hoving

Dr. S.J. Kezic

Dr. P.P.F.M. Kuijer

Prof. dr. H.F. van der Molen (voorzitter)

Prof. dr. F.G. Schaafsma

Dr. S.J. Tamminga