Intensief trainen bij progressieve MS Exercise PRO-MS studie

Omschrijving project

Progressieve multiple sclerose wordt gekenmerkt door geleidelijke toename van klachten, waarschijnlijk het gevolg van achteruitgang van het hersenweefsel. Momenteel zijn er geen geneesmiddelen voor mensen met progressieve multiple sclerose. In deze studie onderzoeken we of fysieke trainingsprogramma’s een gunstige invloed hebben op het ziekteproces in het brein en de geleidelijke achteruitgang van de hersenen tegen kan gaan. Natuurlijk kijken we ook naar effecten op uw dagelijks functioneren en uw algehele gezondheid.

Wie kan meedoen

  • U bent tussen de 18 en 70 jaar oud
  • U heeft de diagnose multiple sclerose en er is sprake van geleidelijk toename van klachten. Eerder had u de vorm van MS die werd gekenmerkt door schubs/relapses.
  • U kunt minimaal 100 meter lopen met een loophulpmiddel aan 1 kant of zonder loophulpmiddel, maar zonder hulp van andere mensen.

U kunt niet meedoen wanneer er sprake is van één of meer van de volgende situaties:

  • Er zijn redenen waarom u niet in de MRI-scanner kunt (prothesen of andere metalen in het lichaam en/of angst voor kleine ruimte).
  • U volgt al een intensief trainingsprogramma.

Wat houdt deelname in

Trainingen

Vanaf week 16 gaat u 3 keer per week 4 maanden lang training onder begeleiding van een fysiotherapeut. Elke training duurt 1 uur. Er zijn twee trainingsprogramma’s: kracht- of conditietraining. Welk trainingsprogramma u gaat volgen wordt bepaald aan de hand van loting. Op de uitslag van de loting heeft u geen invloed.

Metingen

Als u meedoet aan het onderzoek betekent dit dat u over een periode van totaal 48 weken metingen ondergaat en met een groep traint in het Amsterdam UMC, locatie VUmc. In de weken 1, 16, 33 en 48 zullen wij steeds twee meetmomenten van ongeveer drieënhalf uur plannen (metingen zijn bijvoorbeeld MRI, bloedprikken, het testen van uw lichamelijk conditie, spierkracht, lopen, balans, geheugen en denken en handfunctie). Elke keer vragen wij u ook om vragenlijsten in te vullen. Dit duurt ongeveer een half uur. Er wordt bij MRI-onderzoek geen gebruik gemaakt van contrastmiddelen. Om uw lichamelijke conditie te testen doet u een maximale inspanningstest. We houden hierbij uw ademhaling, hartslag en bloeddruk in de gaten.

Afdeling

Revalidatiegeneeskunde

Looptijd

Februari 2020 – nader te bepalen

Interesse?

Neem voor vragen of meer informatie contact op met: Arianne Gravesteijn, MSc, Onderzoeker MS Centrum Amsterdam, telefonisch te bereiken via: 020-44 44925 of per e-mail: ExerciseProMS@amsterdamumc.nl

Sponsoring

Stichting MS Research