Intensief trainen bij progressieve MS Exercise PRO-MS studie

Omschrijving project

Progressieve multiple sclerose (MS) wordt gekenmerkt door geleidelijke toename van klachten, waarschijnlijk als gevolg van toenemende schade aan het hersenweefsel. Op dit moment zijn er nagenoeg geen goede geneesmiddelen voor mensen met progressieve MS. Uit recent onderzoek bij mensen met relapsing remitting MS blijkt dat fysieke training gunstige effecten kan hebben op het ontstaan van schade in het hersenweefsel. Dit is tot op heden niet onderzocht bij mensen met progressieve MS. Het doel van de huidige studie is om te onderzoeken of fysieke training de schade aan het hersenweefsel tegen kan gaan bij mensen met progressieve MS. Tegelijkertijd onderzoeken we de effecten van deze training op het dagelijks functioneren en de algehele gezondheid.

Wie kan meedoen

 • U bent tussen de 18 en 70 jaar oud
 • U heeft de diagnose MS en er is sprake van geleidelijk toename van klachten, ook wel progressie. Eerder had u de vorm van MS die werd gekenmerkt door schubs/relapses.
 • U kunt zelfstandig minimaal 100 meter lopen zonder hulp of met een loophulpmiddel aan één kant.

U kunt niet meedoen wanneer er sprake is van één of meer van de volgende situaties:

 • Er zijn redenen waarom u niet in de MRI-scanner kunt (prothesen of andere metalen in het lichaam en/of angst voor kleine ruimte).
 • U volgt al een intensief trainingsprogramma.
 • U heeft primair progressieve MS.

Wat houdt deelname in

Verloop onderzoek
Als u meedoet aan het onderzoek betekent dit dat u over een periode van totaal 48 weken vier metingen ondergaat in het Amsterdam UMC, locatie VUmc.

In de weken 1, 16, 33 en 48 zullen wij metingen verrichten die over twee dagen verdeeld worden (8 dagen in totaal). Per dag zult u ongeveer 3,5 uur in het ziekenhuis aanwezig zijn. De volgende metingen zullen worden uitgevoerd:

 • Testen van uw lichamelijke conditie, kracht, lopen, balans (180 minuten)
 • Maximale inspanningstest waarin uw ademhaling, hartslag en bloeddruk wordt gemonitord (60 minuten)
 • Bloedprikken (30 minuten)
 • Kort neuropsychologisch onderzoek (15 minuten)
 • MRI scan ZONDER contrastmiddel (50 minuten)
 • Invullen van een aantal vragenlijsten (thuis, 30 minuten)

Fysiek trainingsprogramma
Vanaf week 16 van het onderzoek gaat u drie keer per week trainen gedurende zestien weken. Elke training duurt ongeveer 1,5 uur en bestaat uit een krachttrainingsprogramma. Het is mogelijk één van de drie trainingen in de week thuis uit te voeren.

Het fysieke trainingsprogramma wordt aangeboden in het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Als u bij een fysiotherapeut onder behandeling bent kan in overleg met u en uw fysiotherapeut worden bepaald of u deze trainingen ook bij uw eigen fysiotherapeut kunt uitvoeren.

Overzicht verloop onderzoek

Meer Informatie

Leest u de uitgebreide informatie in de patiënt informatiebrief.

Voor meer informatie en bij interesse kunt u contact opnemen met de uitvoerend onderzoeker Arianne Gravesteijn, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper, Onderzoeker MS Centrum Amsterdam, afdeling revalidatiegeneeskunde in het VUmc, bereikbaar via telefoonnummer 06-25249087 of per e-mail: ExerciseProMS@amsterdamumc.nl  

Wilt u meedoen, maar bij voorkeur trainen bij uw behandelend fysiotherapeut dan willen we dit graag met u en uw fysiotherapeut bespreken.

Afdeling

Revalidatiegeneeskunde

Looptijd

Februari 2020 – nader te bepalen

Sponsoring

Stichting MS Research