Wat is een schub bij MS-patiënten?

Als MS-patiënt kunt u te maken krijgen met een schub.

Van een schub spreekt men:

  • wanneer er nieuwe MS-klachten ontstaan en/of
  • bestaande klachten sterk toenemen, en
  • wanneer die klachten langer aanhouden dan 24 uur.

Koorts of een infectie kunnen bestaande klachten verergeren. In dat geval kan niet gesproken worden van een schub. Veel voorkomende klachten zijn: verminderd gezichtsvermogen, vermoeidheid, stoornissen in het gevoel, minder kracht in armen of benen, stuurloosheid, moeite met toiletgang of moeite met praten. De klachten van een schub herstellen meestal vanzelf, maar dat heeft tijd nodig, variërend van dagen tot weken.

Wat te doen bij een schub

Tijdens een schub kunt u het beste functioneren op geleide van wat u voelt. Het is de kunst een evenwicht te vinden tussen hetgeen u moet (wilt) doen en hetgeen u op dat moment aankunt. Als u door een schub erg in uw dagelijks functioneren wordt beperkt en de klachten niet spontaan herstellen, kunt u overleggen of een methylprednisolonkuur voor u van toepassing is. Het is van belang om na een schub een afspraak met uw behandelend neuroloog te maken, omdat er misschien iets moet veranderen aan uw medicijnen.

Schub behandelen

De behandeling bestaat uit een hoge dosering ontstekingsremmende stof (methylprednisolon) die gedurende drie dagen per infuus wordt toegediend. Het belangrijkste resultaat hiervan is dat de schub-verschijnselen sneller afnemen, het uiteindelijk herstel van de schub is niet anders dan bij onbehandelde patiënten. De bijwerkingen van een methylprednisolon-kuur vallen in het algemeen mee en lijken niet op de bijwerkingen die optreden bij chronisch gebruik van prednisolon. Veel patiënten ervaren een wat opgejaagd gevoel en kunnen slecht slapen tijdens de behandeling. Ook ervaren velen een metaalachtige smaak in de mond. Soms treden hartkloppingen op.

Autorijden met een schub

Iedereen, die een auto bestuurt, dient hiertoe lichamelijk en geestelijk adequaat in staat te zijn. Met een schub mag volgens de wet geen auto bestuurd worden. Meer informatie over autorijden staat op de website van het CBR.

Een schub op vakantie

Neem in dat geval contact op met de behandelend arts of MS-verpleegkundige. Samen kan bepaald worden of een behandeling nodig is en zo ja of dat ter plekke kan of dat een versnelde terugkeer naar Nederland nodig is.

Lees ook de folders: