Het nauwkeurig meten van hersenvolume bij MS (AMS2)

Omschrijving project

Bij multiple sclerose (MS) kunnen de hersenen meer krimpen dan bij gezonde personen. Deze krimp kan middels het volume van de hersenen gemeten worden met behulp van een MRI-scanner. Er zijn meerdere fabrikanten die MRI-scanners produceren. Verschillende MRI-scanners kunnen bij dezelfde persoon verschillende hersenvolumes opleveren. Dat is onwenselijk, omdat het  hersenvolume daardoor niet betrouwbaar gemeten kan worden. Daardoor kan het ook geen rol spelen in beslissingen over de beste behandeling. Om die verschillen te verkleinen hebben wij een nieuw meetsysteem ontwikkeld. Het doel van het onderzoek is om te testen of dit meetsysteem ervoor kan zorgen dat de verschillen tussen MRI-scanners weggenomen kunnen worden.

Deelnemers

ER ZIJN GEEN DEELNEMERS MET MS MEER NODIG

  • Mensen met MS van 18-70 jaar
  • Gezonde controles zonder relevante neurologische of psychische aandoeningen (18-70 jaar)

Deelnemers mogen niet zwanger zijn

Wat houdt deelname in

  • Het onderzoek duurt twee jaar, waarin u wordt gevraagd twee keer naar het Amsterdam UMC, locatie VUmc te komen. Namelijk bij de start en na ongeveer twee jaar.
  • Bij uw bezoek aan het Amsterdam UMC, locatie VUmc vragen we u informatie over uw leeftijd, geslacht en doen onderzoek naar uw medische geschiedenis. Vervolgens worden er 6 MRI scans op drie verschillende scanners gemaakt. Elke scan is hetzelfde en per scanner duurt het ongeveer 50 minuten. In het totaal duurt dit 4 uur. Na ongeveer twee jaar wordt hetzelfde proces herhaald.
  • Er is geen sprake van directe risico’s of bijwerkingen van dit onderzoek. Wel kunt u ongemak ondervinden van het geluid dat de scanner maakt en het langdurig stilliggen.
  • Uw reiskosten en parkeerkosten worden vergoed. Ook krijgt u een cadeaubon van 20 euro per bezoek aan het Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Afdeling

Radiologie en Nucleaire geneeskunde

Looptijd

01-06-2021 t/m 31-01-2024

Contact

David van Nederpelt: d.vannederpelt@amsterdamumc.nl

Sponsoring

ZonMW & Stichting MS Research