Auto-immuunziekten met nierbetrokkenheid

Er bestaan auto-immuunziekten die de nieren kunnen aantasten, zoals vasculitis (ontsteking van de bloedvaten) en SLE (lupus). De afdeling nefrologie levert specifieke zorg voor deze patiënten en verricht wetenschappelijk onderzoek op dit gebied.

Wanneer u een auto-immuunziekte heeft, is uw immuunsysteem ontregeld. Hierbij kan de functie van meerdere organen zijn aangetast. Bij sommige auto-immuunziekten kunnen ook de nieren betrokken zijn, zoals bijvoorbeeld vasculitis (ontsteking van de bloedvaten) en SLE (lupus). Hierbij is in de acute fase een intensieve behandeling nodig met medicatie die het immuunsysteem beïnvloedt. In het geval van vasculitis is het soms noodzakelijk om met behulp van een dialysetechniek het bloedplasma van de patiënt te wisselen voor donorplasma, bijvoorbeeld bij ernstige nieraantasting of longbloedingen. Deze behandelingen worden verzorgd door de Dialyseafdeling van het VUmc.

In de fase van onderhoudsbehandeling, moet u regelmatig voor controle bij de arts komen. Zo wordt de activiteit van de ziekte in de gaten gehouden en wordt u gecontroleerd op bijwerkingen van de medicijnen. Voorafgaand aan het polikliniekbezoek moet daarom ook meestal bloed- en urineonderzoek worden verricht (minimaal één uur van te voren).

Omdat auto-immuunziekten vaak schade veroorzaken aan meerdere organen, worden de patiënten behandeld en begeleid door een team van experts waarbij in ieder geval een reumatoloog, internist-nefroloog en longarts betrokken zijn. Als het nodig is ook een KNO arts, neuroloog en oogarts, zodat u snel en goed geholpen wordt. Met dit team wordt ook wetenschappelijk onderzoek verricht op het gebied van auto-immuunziekten.

Meer informatie