Nierdialyse

Wanneer iemand dialyse nodig heeft, zijn er vaak meer gezondheidsproblemen dan alleen de nierziekte. Wij zijn gespecialiseerd in acute en chronische dialyse bij patiënten met veel en/of ernstige gezondheidsproblemen.

Het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met een nierziekte is verhoogd. We doen wetenschappelijk onderzoek naar het effect van chronische nierziekte, hemodialyse, hemodiafiltratie en peritoneaaldialyse op hart- en vaatziekten

Dialyse

In het Amsterdam UMC, locatie VUmc, worden vooral mensen gedialyseerd in acute situaties, en mensen met veel ziektes tegelijk en/of complexe ziektes. Zij worden behandeld door een team van betrokken en kundige verpleegkundigen en artsen. Als het nodig is, werken we samen met andere medische specialismen, zoals bijvoorbeeld de cardiologen en de vaatchirurgen. Behandeling met dialyse, heeft grote gevolgen voor uw leven. Op onze afdeling is begeleiding door een medisch maatschappelijk werker en een diëtist de standaard. Ervaringen van medepatiënten vindt u op www.nierwijzer.nl 

U beslist samen met de arts over de beste vorm van dialyse, als transplantatie (nog) niet mogelijk is. Voor chronische hemodialyse werken we nauw samen met Diapriva in Buitenveldert (diapriva.nl) en het Niercentrum aan de Amstel in Amstelveen (niercentrumamstel.nl). Via deze partners bieden we ook andere vormen van hemodialyse aan, zodat u kunt kiezen wat in uw situatie het beste past. In Diapriva kunt u terecht voor nachtelijke hemodialyse op een 1-persoonskamer, en voor zelfstandige dialyse (zelfzorg). In beide centra wordt uiteraard standaard hemodialyse en hemodiafiltratie aangeboden (overdag, 2 tot 4x per week).

Als u voorkeur heeft om de dialyse-behandeling thuis te doen, kunt u met begeleiding vanuit het VUmc behandeld worden met buikdialyse (peritoneaaldialyse). Ook thuis-hemodialyse is mogelijk; hiervoor werken we samen met Dianet (dianet.nl over thuishemodialyse).

Bij mensen met een chronische nierziekte en dialyse-patiënten komen veel hart- en vaatziekten voor. In het Amsterdam UMC, locatie VUmc en bij de partners, doen we daarom wetenschappelijk onderzoek naar het effect van dialyse op hart- en vaatziekten. Daarnaast onderzoeken we bij welke vorm van dialyse mensen zich het beste voelen. Zo streven we er voortdurend naar de dialyse-behandeling te verbeteren.