Ondersteuning bij cognitieve en psychische klachten bij een hersentumor

Een hersentumor, of de behandeling hiervan, kunnen een zware belasting voor u betekenen. Wij ondersteunen u bij cognitieve en psychische klachten.

Cognitieve training

Een hersentumor, of de behandeling hiervan, kan problemen veroorzaken in de zogeheten cognitieve functies. Dit kunnen problemen zijn met bijvoorbeeld de concentratie, het geheugen, of met het plannen en uitvoeren van activiteiten. Helaas bestaan er geen behandelingen die leiden tot volledig herstel van de cognitieve functies. In de cognitieve training die wij bieden leert u hoe u optimaal kunt omgaan met uw klachten, en met de problemen die deze met zich meebrengen in het dagelijks leven. Vraag ernaar bij uw behandelend arts indien u interesse heeft.

Blijvende ernstige vermoeidheid

Vermoeidheid is een klacht die veel voorkomt bij patiënten met een hersentumor. Ernstige vermoeidheid die niet meer weggaat, kan grote gevolgen hebben voor uw dagelijks leven en uw functioneren. Behandeling van vermoeidheidsklachten richt zich op verschillende gebieden waarvan we weten dat deze vermoeidheid kunnen beïnvloeden. Dit zijn bijvoorbeeld uw ritme van slapen en actief zijn, de verwerking van de diagnose, en bepaalde manieren van denken, bijvoorbeeld over de toekomst en over de klachten die u ervaart. 

Psychische klachten

Het leven met een hersentumor, en de medische onderzoeken en behandelingen, kunnen een zware belasting voor u betekenen. Omgaan met de lichamelijke en emotionele gevolgen van de ziekte doet vaak een sterk beroep op uw aanpassingsvermogen, daardoor kunnen problemen ontstaan. In dat geval kan het zinvol zijn om een medisch psycholoog te raadplegen. Hetzelfde geldt voor uw partner. Het hebben van een ziekte kan bovendien uw relatie belasten. In dit geval zijn relatiegesprekken een mogelijkheid.

Verwijzing

Uw behandelend arts kan u verwijzen, of wanneer u op één van bovenstaande gebieden klachten ervaart, kunt u dit ook zelf bespreken met uw arts of een van de verpleegkundig consulenten van het Hersentumorcentrum Amsterdam. Nadat besloten is tot een verwijzing naar de afdeling medische psychologie, wordt u uitgenodigd voor een intake gesprek op onze polikliniek. Deze afspraak dient om een beeld te krijgen van de aard en de ernst van uw problemen en uw hulpvraag. Aan de hand van het gesprek en eventuele vragenlijsten beoordelen we welke behandeling voor u het meest geschikt is. Wanneer behandeling binnen de afdeling medische psychologie voor u niet passend is, zullen wij u voor de juiste hulp ergens anders naar toe verwijzen.