In onze hersenen kunnen tumoren ontstaan: gezwellen die ontstaan door overmatige celdeling.

Goedaardige hersentumoren

Sommige hersentumoren zijn goedaardig. Dat betekent dat ze niet doorgroeien in de omgeving en niet in het lichaam uitzaaien. Deze tumoren kunnen door hun locatie in de hersenen echter wel klachten veroorzaken die behandeling noodzakelijk maakt. 

Kwaadaardige hersentumoren

Kwaadaardige hersentumoren groeien juist wel door in het omringende hersenweefsel. Ze kunnen daarnaast soms ook binnen het zenuwstelsel uitzaaien naar andere delen van de hersenen of het ruggenmerg, maar zelden naar andere delen van het lichaam. 

Primaire hersentumoren en uitzaaiingen in de hersenen

Er zijn 2 soorten hersentumoren. Primaire hersentumoren zijn in de hersenen ontstaan. Daarnaast zijn er uitzaaiingen in de hersenen van andere tumoren. De behandeling verschilt.

Primaire hersentumoren

Hersentumoren die oorspronkelijk uit de hersenen of hersenvliezen zijn ontstaan noemen we primaire hersentumoren. Jaarlijks wordt bij ongeveer 2.500 mensen een primaire hersentumor vastgesteld.

Een deel van de primaire hersentumoren is goedaardig, een deel kwaadaardig. In beide gevallen is het voor mensen die dit treft -en hun naasten- heftig nieuws met vergaande gevolgen.

Uitzaaiingen (metastasen) in de hersenen

Secundaire hersentumoren worden uitzaaiingen (metastasen) genoemd. Dit zijn uitzaaiingen naar de hersenen van een andere kankervorm elders in het lichaam.

Zowel goed- als kwaadaardige hersentumoren kunnen aanleiding geven tot verstoorde hersenfuncties, die mogelijk leiden tot problemen in het dagelijks leven. Meer informatie over de verschillende typen hersentumoren en hun behandeling vindt u op de website hersentumor.nl.

Wat is een hooggradig glioom?

Het hersenweefsel is opgebouwd uit hersencellen (of neuronen), die liggen in bindweefsel of glia. Hersentumoren ontstaan in de overgrote meerderheid van de gevallen uit het bindweefsel, de glia, en worden daarom wel gliomen genoemd.

Meer over hooggradig gliomen