Cognitieve en/of psychische klachten

Het leven met een hersentumor, en de medische onderzoeken en behandelingen, kunnen een zware belasting voor u betekenen. Omgaan met de lichamelijke en emotionele gevolgen van de ziekte doet vaak een sterk beroep op uw aanpassingsvermogen. Lees meer over cognitieve en/of psychische klachten.

Wat als genezing niet meer mogelijk is?

Helaas lukt het niet om iedereen te genezen. Het is voor iemand ingrijpend om te horen wanneer genezing niet meer lukt. Soms zijn er nog wel verschillende behandelmogelijkheden om klachten te verlichten en lijden te voorkomen. Dit heet ook wel palliatieve zorg.

Wat als een hersentumor epilepsie veroorzaakt?

Mensen met een hersentumor hebben kans op epileptische aanvallen. Dat is meestal een gevolg van de tumor. Het Hersentumorcentrum besteedt veel aandacht aan het bestrijden van epilepsie. Wij zien dit als een belangrijk onderdeel van de behandeling. Naast het gebruik van medicatie is het mogelijk om bij operaties van hersentumoren de epilepsie effectief te opereren. Het Hersentumorcentrum werkt hierin nauw samen met het behandelteam Epilepsiechirurgie. Soms kan een operatie tegen een bijwerking als epilepsie zinvol zijn. Bespreek dit met uw behandelend arts.

Vermoeidheid

Mensen met een hersentumor hebben vaak klachten van vermoeidheid. Dit kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven. Er loopt op dit moment een onderzoek om ernstige vermoeidheid bij mensen met een stabiele hersentumor te behandelen. Lees meer over vermoeidheid bij een hersentumor en het onderzoek.

Lees meer

Ondersteuning bij kanker

Wilt u meer weten over leven met kanker? Bekijk dan onderstaande informatie.