Anuli Croon

Anuli Croon - zonder-titel-(groep-figuren) -2011

Zonder titel (groep figuren), 2011
Acrylverf op doek, 170 x 250 cm

Aanwinst 2011, collectie VUmc, Amsterdam UMC

Anuli Croon laat in haar composities levensgrote mensfiguren tegen een stedelijke achtergrond zien. De figuren zijn geabstraheerd maar volledig herkenbaar in een breed kleurenpalet van matte acrylverf. Haar werk reikt van schilderijen die ze in haar atelier maakt tot projecten in de openbare ruimte van groot formaat. Zo realiseerde zij in 2020 een tachtig vierkante meter grote muurschildering op de gevel van een gebouw aan de Zwarte Paardenstraat in Rotterdam.

Op Zonder titel (groep figuren) zijn vier mensen te herkennen. Ze hebben posities aangenomen die niet erg voor de hand liggen: rechtopstaand, liggend en omhoog geschoten lijkt het wel. Door gebruik te maken van een egale verflaag en verschillende geometrische patronen weet Croon de compositie tot een geheel te smeden waarbij het oog van het ene naar het andere punt van herkenning springt.

De krachtige beeldtaal en de dynamiek van de schilderijen past bij de omgeving van het ziekenhuis. Amsterdam UMC maakt onderdeel uit van de stedelijke omgeving. De gebouwen zijn met mensen gevuld die in de maalstroom van werk, behandeling, studie of bezoek met eenzelfde vaart passeren. Al buitelen zij in het echte leven niet over elkaar heen.