Esther Tielemans

Esther Tielemans -  untitled 8 - 2015

Untitled / 8, 2015
Acrylverf op multiplex, 180 x 135 cm

Aanwinst 2015, collectie VUmc, Amsterdam UMC

De schilderijen van Esther Tielemans bewegen zich steeds meer naar het driedimensionale. Het is bijna onvoorstelbaar om te bedenken dat zij als landschapsschilder begon. Door het schilderen enerzijds te omarmen maar ook na te denken over de fysieke ruimte waarin een schilderij zich bevindt, zijn haar schilderijen getransformeerd tot ruimtelijke installaties.

In Untitled / 8 is deze stap nog niet gemaakt maar wordt een ruimte gecreƫerd op het platte vlak. De twee rechthoeken zijn met strakke lijnen afgesneden van de rest van het paneel. Hiermee wordt de suggestie van ruimtelijkheid gewekt. Het zijn ramen die toegang geven tot een nieuwe laag in het schilderij. Het vakmanschap blijft in haar werk meestal zichtbaar. De randen van het werk tonen de druipsporen van de lagen verf die zij heeft aangebracht. Tielemans maakt hiermee duidelijk dat het schilderij toch echt met penseel en acrylverf op het paneel is gezet.

In Amsterdam UMC geeft het werk van Tielemans een uitzicht op een abstracte wereld die door iedereen anders geĆÆnterpreteerd kan worden. Het kunstwerk biedt de mogelijkheid om even naar een andere werkelijkheid te kijken.