Berend Hendriks

Berend Hendriks - kruistocht van de mensheid -1964-780x320

Kruistocht van de mensheid, 1964
Mozaïek

Opdracht 1962 collectie VUmc, Amsterdam UMC

Bij binnenkomst in het ziekenhuis kun je er niet omheen: de meters lange wand met mozaïek bekleedt. Dit kunstwerk is door Berend Hendriks (1918 – 1997) gemaakt als opdracht voor de nieuwbouw van het ziekenhuis dat zijn deuren in 1966 officieel opende.

Berend Hendriks werd gedurende de oorlogsjaren opgeleid tot monumentaal kunstenaar op de Rijksakademie in Amsterdam. Dat was in die periode de afdeling die zich richtte op de inbreng van kunst in gebouwen. De werken werden in opdracht ontworpen en uitgevoerd en hadden vaak een verhalend karakter. Samen met Peter Struycken geldt hij als grondlegger van de 'Arnhemse School': een beweging in de kunst die zich kenmerkt door het integreren van stedenbouw, architectuur en beeldende kunst.

Hendriks werkte tweeënhalf jaar met drie mensen om de miljoenen steentjes op panelen te plakken. Om de juiste kleuren te krijgen, reisde hij regelmatig naar Venetië af om op Murano, beroemd om zijn glaswerk, inkopen te doen. De voorstelling gaat over de kruistocht van de mensheid of Marcus 7. Deze kruistocht heeft Hendriks feilloos vertaald naar de medische omgeving waarin het werk geplaatst werd. Er zijn verplegers en chirurgen aan het werk terug te vinden in de wand waarmee het Bijbelverhaal aan actuele context binnen het ziekenhuis wint. Enkele jaren voor zijn dood kwam Hendriks het kunstwerk inspecteren en sprak hij: ‘Degene die dit werk gemaakt heeft, heeft dat helemaal niet onaardig gedaan’.