Misha de Ridder

Photograph and Digital Image © this museum.  Not for reproduction or publication.


Arven I, 2020
Giclée print, 100 x 125 cm

Aanwinst 2020, collectie VUmc, Amsterdam UMC

De Alpenden is een boomsoort die tot vlak onder de boomgrens groeit, soms tot wel 3000 meter. De ongekende veerkracht van deze boom inspireerde Mischa de Ridder voor een serie foto’s waarvan deze zijn Zwitserse naam Arve meekreeg. Thomas Mann’s roman De Toverberg diende ook als inspiratiebron. In dit boek staat een Zwitsers sanatorium in de bossen centraal. Het bezoek van de hoofdpersoon Hans Castorp duurt in het verhaal niet drie weken, zoals gepland, maar zeven jaar. De Ridder laat in het midden hoe lang hij voor deze serie in de bossen verbleef.

Op een haast abstracte wijze heeft De Ridder zijn beeld gekaderd en een fragment van het bos voor de eeuwigheid gevangen. Het idee van een langdurig verblijf in de bossen staat in schril contrast tot de vluchtigheid van de manier waarop wij de natuur nu ervaren. De grote mate van detail en de intense kleuren geven de onoverwinnelijke natuur weer.

De Ridder’s kwaliteiten op zowel het technisch als het artistieke vlak maken zijn werk meer dan een registratie. Ze laten je zoeken naar houvast. Wanneer je die vindt, is dit dennenbos een plek die een enorme rust geeft. Met een technische camera ving de Ridder daar de kleuren die onze ogen niet eens kunnen registreren. Dat maakt zijn beelden onwerkelijk, tegelijk zijn ze echter dan echt, want niets is gemanipuleerd. Met een uitermate goed gevoel voor de natuur en haar briljante verschijningsvormen laat de kunstenaar ons door zijn camera zien hoezeer wij onderdeel zijn van deze wereld.