Verbeterde Zorg

De Verbeterde Zorg studio vierde in januari 2023 haar 1-jarige bestaan. Voor ons genoeg reden om hen daarmee te feliciteren en eens te gaan buurten. Wij spraken met Kareliene Pouw (opdrachtgever, verpleegkundig directeur Hartcentrum en breder actief in het Amsterdam UMC) en Arwen Naber (projectmanager, stafadviseur Hartcentrum).

De Verbeterde Zorg studio is dé plek waar samen wordt gewerkt aan tastbare verbeteringen van de verpleegkundige zorg bij het Amsterdam UMC. Hier werken verpleegkundigen samen met de afdeling Medische technische Innovatie en Ontwikkeling en technische en verpleegkunde studenten van de HvA en andere onderwijsinstellingen aan slimme oplossingen voor praktische problemen op de afdeling.

Op de verpleegafdelingen lopen verpleegkundigen namelijk tegen allerlei praktische problemen aan op de werkvloer. Vaak heeft een verpleegkundige wel een eerste idee hoe zo’n probleem kan worden opgelost, maar hoe pak je dit dan aan? Via de Verbeter𝘥𝘦 Zorg studio!

Het idee voor een dergelijke werkwijze stamt oorspronkelijk van Create4Care (Erasmus MC). Bij het Amsterdam UMC werd vervolgens het idee uitgewerkt in een tweejarig project, mede mogelijk gemaakt door het in de wacht slepen van de Anna Reynvaan prijs. Ondertussen is de studio onderdeel van het staande innovatienetwerk binnen het Amsterdam UMC, met daarin bijvoorbeeld ook de QI Academy en de Innovation Exchange Amsterdam. Voorbij de organisatiegrenzen wordt samengewerkt met Create4Care en andere organisaties die ook innovatie studio’s / labs hebben of opzetten, zoals het UMC Utrecht, Spaarne Gasthuis en het OLVG.

De Verbeterde Zorg studio draagt bij aan het bedienen en versterken van de verpleegkundige beroepsgroep doordat zij aan de slag gaan met praktische problemen vanuit de werkvloer. Binnen de studio worden productinnovaties ontwikkeld waardoor het werk van verpleegkundigen fysiek minder zwaar, plezieriger, efficiënter en veiliger wordt​. Ook creëert het een leerwerkplaats voor technische en verpleegkunde studenten. Daarnaast wordt creatief denken binnen de verpleegkundige beroepsgroep gestimuleerd.

Uniek bij en bijzonder waardevol voor het Amsterdam UMC is dat de studio is ondergebracht bij de afdeling Medische technische Innovatie en Ontwikkeling. Daardoor is samenwerking mogelijk met bevlogen, technisch onderlegde collega’s die direct beschikken over apparatuur zoals 3-d-printers. Daarnaast werkt men daar sowieso al met een innovatie mindset en graag samen met studenten en andere technici. Daarnaast is er net een coördinator geworven, een verpleegkundige uit het Amsterdam UMC.  Dit wordt een roulerende functie (elke 1-2 jaar), die verpleegkundigen een unieke mogelijkheid tot verdere ontwikkeling geeft!  

De innovatiemethodiek, die de studio hanteert, is vooral geïnspireerd op Design Thinking. Interessant aan de samenwerking met studenten is dat daardoor daarnaast automatisch met allerlei nieuwe, soms verrassende methoden en technieken wordt gewerkt. Verder is vooral het vraagstuk leidend voor de manier waarop een innovatie wordt aangevlogen. Bij elke nieuwe aanmelding wordt eerst de zogenaamde Triage-groep ingezet. Daarin zitten verpleegkundigen uit verschillende specialismen samen met Inkoop en de afdeling Medisch technische Innovatie en Ontwikkeling. Gezamenlijk wordt eerst in de markt gekeken naar reeds bestaande oplossingen. Als blijkt dat die er niet zijn, dan worden studenten gezocht om iets nieuws te ontwikkelen.

De Verbeterde Zorg studio bestaat nu een jaar maar is eigenlijk pas net begonnen. Van het idee is nog zoveel meer te maken. Nu gaat bijvoorbeeld vooral veel aandacht uit naar technische innovaties, maar er zit ook veel winst in procesinnovaties. Ook zou de studio meer kunnen samenwerken met bedrijven en startups. Nu vieren we een weekendje per jaar Hacking Health. De studio kan echter uitgroeien tot een living lab waar innovators elkaar altijd weten te vinden.

Meer informatie

2023, John van Rouwendaal (Projectmanagement in de zorg).